Arrow
Arrow
Sig nej til mikroplast
Slider

Nyheder

Efter BNP - Hvordan måler vi fremskridt?

En af de vigtige skridt på vejen mod en bæredygtig udvikling er opstillingen af nye mål for fremskridt som alternativer til den nuværende ensidige fokus på vækst i bruttonationalproduktet BNP. I Det Økologiske Råd følger vi arbejdet med udviklingen af alternativer til BNP og har gjort en aktiv indsats for at sætte temaet på dagsordenen. På denne side kan du læse mere om emnet og vores indsats.

Grøn økonomi – Grøn vækst

I dansk politik er grøn vækst blevet det nye modeord. Der er således på tværs af de politiske partier bred enighed om at Danmark skal satse på grøn vækst. Tilsvarende tendens ses Verden over. Således har OECD i 2011 lanceret en ”Grøn vækst strategi”. I sin åbningstale ved Global Green Growth Summit i juni 2011 konstaterede Sydkoreas Præsident Lee Myung-Bak, at ”grøn vækst er blevet en kerne værdi og mål verden over”. I denne situation er det nu vigtigt at definere, hvordan begrebet grøn vækst skal forstås. Hvad skal være indholdet i det nye økonomiske paradigme, og hvordan styrer vi hen imod målet? Så længe vi styrer vores samfund efter et mål om stadigt større BNP er der ikke meget nyt i at bruge betegnelsen grøn vækst. Vi har brug for et ”grøn vækst”-kompas eller mere præcist et grønt udviklingsmål.

Læs kronikken ”Grøn vækst skal kunne måles” bragt i Jyllands-Posten d. 20. oktober 2011.

Mål med mening?

Det traditionelle politiske mål for samfundsudviklingen er vækst. Politikernes ”vækst-kompas” er Bruttonationalproduktet (BNP), der bestemmer, hvor og hvornår der er brug for investeringer, og er afgørende målestok for om et lands økonomi betragtes som sund. BNP er imidlertid et mål som udelukkende siger noget om den materielle produktion og derfor ikke nødvendigvis afspejler fremskridt på de områder der virkelig betyder noget for samfundet.

Der er bred enighed om, at BNP ikke er et godt mål for vækst, idet f.eks. jordskælv, trafikulykker, regnskovsfældning og afbrænding af fossile brændsler tæller positivt i BNP-regnskabet. Der er da også bestræbelser i adskillige lande for at udvikle målemetoder, som bedre afspejler menneskelig velbefindende og bæredygtig udvikling frem for blot materiel produktion og forbrug. 

Til trods for at debatten nu er vigtigere og mere aktuel end nogen sinde før, har dagsordenen været stort set fraværende i den danske politiske debat. Det var baggrunden for at vi i Det Økologiske Råd valgte, at markere vores 20 års jubilæum med afholdelsen af en konference under overskriften: Efter BNP – Hvordan måler vi fremskridt?

Se videohilsen fra Klimakommissær Connie Hedegaard

Se programmet for konferencen og oplægsholdernes præsentationer her

Læs også artiklen i bladet Global Økologi ”Efter BNP – Hvordan måler vi fremskridt

Jubilæums-konferencen lykkedes med at få emnet på dagsordenen. En af hovedtalerne, prof. Tim Jackson fra UK, blev interviewet i Deadline på DR2, og Christian Ege fra Det Økologiske Råd var gæst i P1 Formiddag med Poul Friis om alternativer til BNP. I december 2011 har der været store artikler om emnet i Berlingske og Politiken, som tydeligvis var inspireret af Det Økologiske Råds konference. Den foreløbige kulmination kom da udenrigsminister Villy Søvndal bebudede, at Danmark under sit EU-formandskab vil arbejde for en ny måde at måle vækst på, der også inddrager miljøbelastning og sociale faktorer. ”Hvis man for alvor vil sætte skub i bæredygtigheden, må man også lave et nyt vækstbegreb”, sagde Villy Søvndal til Politiken. Udtalelsen gav anledning til, at Orientering på DR's P1, lavede et indslag d. 22. december 2011 med et interview med sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege. De konkrete politiske initiativer på området lader stadigt vente på sig.

I Det Økologiske Råd glæder vi os over de nye toner og vil følge udviklingen tæt.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Demonstration: Stop CETA
Torsdag d. 23. marts 2017 kl. 16.00
Mødested: Foran Udenrigsministeriet
Information >>

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Ons d. 26. april 2017 kl. 14.30 - 17.30
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169
Program >>
Tilmelding >>

Generalforsamling, Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis