Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Nyheder

Efter BNP - Hvordan måler vi fremskridt?

En af de vigtige skridt på vejen mod en bæredygtig udvikling er opstillingen af nye mål for fremskridt som alternativer til den nuværende ensidige fokus på vækst i bruttonationalproduktet BNP. I Det Økologiske Råd følger vi arbejdet med udviklingen af alternativer til BNP og har gjort en aktiv indsats for at sætte temaet på dagsordenen. På denne side kan du læse mere om emnet og vores indsats.

Grøn økonomi – Grøn vækst

I dansk politik er grøn vækst blevet det nye modeord. Der er således på tværs af de politiske partier bred enighed om at Danmark skal satse på grøn vækst. Tilsvarende tendens ses Verden over. Således har OECD i 2011 lanceret en ”Grøn vækst strategi”. I sin åbningstale ved Global Green Growth Summit i juni 2011 konstaterede Sydkoreas Præsident Lee Myung-Bak, at ”grøn vækst er blevet en kerne værdi og mål verden over”. I denne situation er det nu vigtigt at definere, hvordan begrebet grøn vækst skal forstås. Hvad skal være indholdet i det nye økonomiske paradigme, og hvordan styrer vi hen imod målet? Så længe vi styrer vores samfund efter et mål om stadigt større BNP er der ikke meget nyt i at bruge betegnelsen grøn vækst. Vi har brug for et ”grøn vækst”-kompas eller mere præcist et grønt udviklingsmål.

Læs kronikken ”Grøn vækst skal kunne måles” bragt i Jyllands-Posten d. 20. oktober 2011.

Mål med mening?

Det traditionelle politiske mål for samfundsudviklingen er vækst. Politikernes ”vækst-kompas” er Bruttonationalproduktet (BNP), der bestemmer, hvor og hvornår der er brug for investeringer, og er afgørende målestok for om et lands økonomi betragtes som sund. BNP er imidlertid et mål som udelukkende siger noget om den materielle produktion og derfor ikke nødvendigvis afspejler fremskridt på de områder der virkelig betyder noget for samfundet.

Der er bred enighed om, at BNP ikke er et godt mål for vækst, idet f.eks. jordskælv, trafikulykker, regnskovsfældning og afbrænding af fossile brændsler tæller positivt i BNP-regnskabet. Der er da også bestræbelser i adskillige lande for at udvikle målemetoder, som bedre afspejler menneskelig velbefindende og bæredygtig udvikling frem for blot materiel produktion og forbrug. 

Til trods for at debatten nu er vigtigere og mere aktuel end nogen sinde før, har dagsordenen været stort set fraværende i den danske politiske debat. Det var baggrunden for at vi i Det Økologiske Råd valgte, at markere vores 20 års jubilæum med afholdelsen af en konference under overskriften: Efter BNP – Hvordan måler vi fremskridt?

Se videohilsen fra Klimakommissær Connie Hedegaard

Se programmet for konferencen og oplægsholdernes præsentationer her

Læs også artiklen i bladet Global Økologi ”Efter BNP – Hvordan måler vi fremskridt

Jubilæums-konferencen lykkedes med at få emnet på dagsordenen. En af hovedtalerne, prof. Tim Jackson fra UK, blev interviewet i Deadline på DR2, og Christian Ege fra Det Økologiske Råd var gæst i P1 Formiddag med Poul Friis om alternativer til BNP. I december 2011 har der været store artikler om emnet i Berlingske og Politiken, som tydeligvis var inspireret af Det Økologiske Råds konference. Den foreløbige kulmination kom da udenrigsminister Villy Søvndal bebudede, at Danmark under sit EU-formandskab vil arbejde for en ny måde at måle vækst på, der også inddrager miljøbelastning og sociale faktorer. ”Hvis man for alvor vil sætte skub i bæredygtigheden, må man også lave et nyt vækstbegreb”, sagde Villy Søvndal til Politiken. Udtalelsen gav anledning til, at Orientering på DR's P1, lavede et indslag d. 22. december 2011 med et interview med sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege. De konkrete politiske initiativer på området lader stadigt vente på sig.

I Det Økologiske Råd glæder vi os over de nye toner og vil følge udviklingen tæt.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small