Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Nyheder

Fordelen ved grønne afgifter

Grønne afgifter giver et økonomisk signal om, at det ikke er uden omkostninger at belaste miljø og klima samt at vælge løsninger, der ikke er bæredygtige.

Afgifter er effektiv regulering
Grønne afgifter er et ganske effektivt virkemiddel, fordi de giver et direkte økonomisk incitament til at reducere udslip og belastning på tværs af sektorer. Samtidig undgår man en tung og uhensigtsmæssig detailregulering. Det er en enkel måde at realisere Forureneren-betaler-princippet, som i princippet ligger til grund for både dansk og europæisk klima- og miljøpolitik. Afgifter kan også bidrage til at gøre bæredygtige alternativer økonomisk mere attraktive. Det har også vist sig, at grønne afgifter får borgere og virksomheder til at tænke innovativt for at nedbringe energiforbrug og udledninger af hensyn til konkurrenceevnen. To årtier med grønne afgifter har således gjort Danmark til førende i energieffektivitet, og det gælder både private borgere og virksomheder. Hvis afgifterne indføres i et stort geografisk område som f.eks. hele Europa vil de yderligere have den fordel, at de kan accelerere en teknologiudvikling. Selvom afgifter generelt er et effektivt virkemiddel, vil der dog være områder, hvor miljømålene bedre nås via forbud, bindende målsætninger og anden regulering.

Dynamiske elafgifter
Den grønne omstilling af energisystemerne bliver billigere, hvis en mindre del af elforbruget kan placeres mere fleksibelt. Derfor vil det være en styrke, hvis afgiftssystemet bliver mere dynamisk, så afgifterne også bidrager til at give et incitament til at flytte forbrug til perioder med CO2 fri el i store mængder. Det kunne f.eks. være en elafgift med tre trin, så elafgiften bliver høj – højere end i dag – i perioder, hvor der er stor efterspørgsel efter el eller af andre grunde anvendes megen fossil brændsel i elproduktionen, og lavest når elproduktionen overvejende er vind- og vandbaseret.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small