Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Nyheder

”Ret til viden” om kemi!

En ny kemikalielov i Europa, kaldet REACH* har givet europæiske forbrugere ”ret til viden” om de mest skadelige kemiske stoffer i forbrugerprodukter ved at forpligte producenter og forhandlere til at give gratis information, når de bliver spurgt. Denne ret kan hjælp forbrugerne med at foretage velinformerede valg om, hvad du køber, og hvordan det skal anvendes. Ved at spørge viser du producenten og forhandleren, at du foretrækker at købe ufarlige produkter. Neden under finder du en modeltekst til et brev, hvor du kan bede om information fra producenten/forhandleren. Du kan også downloade teksten fra hjemmesiden. Tag den med, når du går på indkøb. Udfyld og underskriv den, og giv den til forhandleren eller send den til producenten.
(*REACH – Registrering, vurdering og godkendelse samt begrænsninger af kemikalier).

default Download folderen her (719.05 kB) (719 KB)

”Farlig kemi i forbrugerprodukter? Du har ret til viden!” Det du køber og anvender, kan påvirke dit helbred. Denne folder beskriver kort, at der er skadelige kemikalier i mange forskellige forbrugerprodukter, og hvordan de forurener vores daglige indendørs og udendørs miljø. Folderen forklarer den nye forbrugers ”ret til viden”: Hvordan du kan bruge den til at foretage bedre forbrugervalg, til at påvirke producenter til at fremstille ufarlige produkter og til at opmuntre lovgivere til at forbedre REACH kemikalieloven. 

Nogle producenter er allerede begyndt at identificere skadelige kemikalier i deres produkter og de arbejder på at udskifte dem med mere sikre alternativer; enten i form af mere sikre kemikalier, andet produktdesign eller en anderledes produktionsproces. For yderligere information se http://www.greenpeace.org/internati... og http://www.ecocouncil.dk/download/subst_dk.pdf

Folderen er udarbejdet af Health and Environment Alliance (HEAL), februar 2009 som en del af Chemicals Health Monitor Project*.
Oversat af Det Økologiske Råd, november 2009.

---------------------------------------------------------------------------------------------
*Chemicals Health Monitor Project.
http://www.chemicalshealthmonitor.org/ er der en Take Action side med mulighed for aktion og information.
Her findes folder og modeltekst til brevet på en række sprog. http://www.chemicalshealthmonitor.org/spip.php?rubrique111
Der er tillige et modelbrev, du kan sende til din regering for at anmode om, at flere kemiske stoffer kommer på kandidatlisten under REACH-lovgivningen, samt en liste over Kemikaliemyndigheder i de forskellige europæiske lande

The Chemicals Health Monitor Project is a project of the Health and Environment Alliance in collaboration with other partner organisations across Europe. The project contributes to the tools and structures necessary so that important health stakeholders can understand the REACH labyrinth and have their views about key decisions voiced. The project will also provide authoritative information (in a form accessible to the nonspecialist public) to support measures to reduce harmful effects of hazardous chemicals on human health and the environment, and to choose safer alternatives.  The project started in March 2007.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small