Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Landbrugspolitik - i DK, EU og globalt

 

Det Økologiske Råd følger løbende de landbrugspolitiske udspil, både på den danske arena og i EU. I første hlavår af 2012 har Danmark formandskab i EU. Herved får Danmark en central rolle at spille ved forhandlingerne om reformen af EU’s landbrugspolitik CAP, som skal være gældende i perioden 2014-2020.

Mød bl.a. Mette Gjerskov til

CAP-konference på Christiansborg d. 2. marts 2012

Det Økologiske Råd afholdt d. 2. marts sammen med European Environmental Bureau (EEB) og andre grønne organisationer en konference om reformen af den europæiske landbrugspolitik (CAP). Anledningen har været, at Danmark på grund af det danske formandskab sidder for bordenden under de afsluttende forhandlinger om reformen. Formålet var at skabe dialog om den nye landbrugspolitik, og at sikre at alle kender og forstår de grønne synspunkter til reformen: At landbrugsstøtten skal fungere som en betaling for landmændenes sikring af offentlige goder og understøtte en udvikling frem mod et bæredygtigt landbrug.

Se pressemeddelelse fra konferencen, bl.a. med udtalelse fra Fødevareminister Mette Gjerskov, her
Se præsentationer og billeder fra konferencen ved at finde d. 2. marts 2012 i EEB’s event kalender

Se programmet default 120302_cap_conference (221.63 kB) (221 KB) .

Oprindeligt var hovedformålet med EU’s landbrugsstøtte at få tilstrækkeligt med landbrugsvarer til det europæiske marked og at sikre landmændene en indtægt, som svarede til det øvrige arbejdsmarked. Men støtten fungerer ikke reelt som indtægtsstøtte, idet en stor del af støtten kapitaliseres via jordpriserne.

Det er DØR’s opfattelse, at der i højere grad skal tildeles støtte for landmændenes ydelse af ”offentlige goder” såsom reduktion af klimapåvirkning, sikring af vandressourcer og vandmiljø, beskyttelse af den biologiske mangfoldighed, økologi, fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og landskabspleje. Det kan ske ved en øget overførsel af midler fra den direkte landbrugsstøtte til miljøstøtteordningerne.

Også globale offentlige goder er i spil: Global fødevaresikkerhed, frihed for sult - med andre ord, ulandenes bønder skal sikres bedre konkurrencevilkår, adgang til ny teknologi og bedre udviklingsmuligheder. EU’s landbrugsstøtte er stadig konkurrenceforvridende - om end i mindre omfang end tidligere.

Læs om status for forhandlingerne om EU’s landbrugspolitik august 2011 i denne artikel: EU’s fælles landbrugspolitik – greening eller greenwash? default 110908_green_greenwash (684.34 kB) (684 KB)

En fair europæisk landbrugspolitik for alle – artikel fra Samfundsøkonomen april 2011 kan ses her:  default 110908_fair_eu_landsbrugspolitik (125.73 kB) (125 KB) . Artiklen fortælles mere om baggrunden for reformen og om Kommissionens første udspil. Materialet er yderligere uddybet i baggrundsrapporten: Reformen af EU’s landbrugspolitik CAP fra januar 2011:

Reformen af EU’s landbrugspolitik CAP
Baggrund og holdninger til reformarbejdet omkring CAP, rapport januar 2011

 

Download rapporten: Miljøintegration i EU´s Landbrugspolitik her. Rapporten er fra januar 2009 og beskriver EU`s landbrugspolitik fra produktionsstøtte til miljøstøtte, en beskrivelse af landbrugsstøttens udvikling fra EF til sundhedstjekket i 2008.

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small