Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Ny e-bog om kemikalier i politik og hverdag

Kemihæfte forside crop Ny e-bog om kemikalier og den EU-baserede regulering af området giver indsigt i EU’s kemikaliepolitik REACH, hormonforstyrrende stoffer, nanomaterialer og cocktaileffekter.

EU's kemikaliepolitik kan være svær at få overblik over, men den nye e-bog Kemikalier i politik og hverdag fra Det Økologiske Råd er en god guide til den, der vil forstå kemien bag de mange miljø- og sundhedsskadelige stoffer, som vi omgiver os med i hverdagen, deres kemiske og biologiske effekt på sundhed og miljø samt den lovgivning, som regulerer dem.  

Kemihæfte forside

Bogen er tænkt som undervisningsmateriale til gymnasiet og videregående uddannelser inden for sundhed, natur- og samfundsvidenskab. Den kan bruges i flere forskellige fag og kan tilpasses forskellige undervisningsforløb og studieretningsprojekter, men er også god at få forstand af for almindelige læsere med interesse for området.

Kemikalier i politik og hverdag kan læses fra ende til anden, eller man kan vælge at koncentrere sig om et enkelt kapitel efter interesse og behov. De enkelte afsnit er skrevet til at kunne stå alene, men henviser til underbyggende afsnit, hvis særlige passager kræver uddybning for bedre forståelse.

 - Min hensigt med e-bogen er at give de studerende en naturvidenskabelig forståelse for, hvordan kemikalierne virker og dermed påvirker sundhed og miljø. Denne viden sættes i relation til den politiske regulering på området og fører til en forståelse for, i hvor høj grad vi udsættes for de miljø- og sundhedsskadelige kemikalier i hverdagen, og hvilke konsekvenser det kan have. Der har længe manglet et grundigt materiale som rummer alle tre dimensioner”, siger Det Økologiske Råds kemikaliefaglige medarbejder Lone Mikkelsen, der er cand. scient. ph.d. med speciale i nanotoksikologi.

Hun håber, at  bogen kan give både de studerende og andre læsere en forståelse for, hvorfor det er så vigtigt, men en stærk og restriktiv kemikalieregulering i EU.

Kemikalier i politik og hverdag gennemgår først selve beslutningsprocessen i EU og redegør for EU's kemikalielovgivning REACH. Bogen rummer dernæst en udførlig beskrivelse af de vigtigste grupper af hormonforstyrrende stoffer, og af hvordan vi hver dag udsættes for dem, og hvad det betyder for menneskers sundhed og miljøet. Samspillet mellem forskellige kemikalier, de såkaldte cocktaileffekter, og nanomaterialer bliver gennemgået særskilt, ligesom muligheden for at erstatte skadelige kemikalier med bedre stoffer – substitution – har fået sit eget afsnit.

Kemikalier i politik og hverdag - EU´s kemikaliepolitik REACH, hormonforstyrrende stoffer, nanomaterialer og cocktaileffekter er et produkt af projektet Bedre regulering af kemikalier,  som er et treårigt samarbejde mellem Det Økologiske Råd, Roskilde Universitet og Danmarks Tekniske Universitet finansieret af Villum Fonden.

  • Lone Mikkelsen: ”Kemikalier i politik og hverdag - EU´s kemikaliepolitik REACH, hormonforstyrrende stoffer, nanomaterialer og cocktaileffekter”, Det Økologiske Råd, Kbh. 2013. Layout: Birgitte Fjord
  • Niveau: Højniveau i gymnasiet og videregående uddannelser
  • Fag: Biologi, samfundsfag, videregående uddannelser med fokus på sundhed, miljø og/eller politik
  • GRATIS download af dansk udgave. Engelsk udgave på vej.

Støttet af VILLUM FONDEN

default Download publikationen "Kemikalier i politik og hverdag" her (6.81 MB) :

Download "Kemikalier i politik og hverdag"

Det er også muligt at downloade særskilte kapitler:


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small