Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Fund af plastfibre i drikkevand kræver mere dansk forskning

Et amerikansk studie har fundet plastfibre i drikkevand i flere lande verden over. Problemets omfang i Danmark er dog ukendt. Vi har brug for at afsætte flere midler til dansk forskning på området, lyder det samstemmende fra industri og NGO’er.

Forskere har i ny undersøgelse fundet mikroskopiske plastfibre i prøver fra vandhaner i en lang række lande verden over. I USA var andelen af forurenede prøver på 94 procent, mens de fælles tal for Europa ligger på 72 pct. Undersøgelsen indeholder ikke danske data.

Plastfibre i drikkevand er et problem, som vi skal tage alvorligt, for det kan have sundhedsskadelige virkninger. Desværre har vi ikke meget dansk viden på området. Derfor bør vi opprioritere forskningsindsatsen markant. Det er det fælles budskab fra Plastic Change, Det Økologiske Råd og Plastindustrien, der sammen driver Projekt Plastfrit Hav – et dansk indsats for et renere havmiljø.

Den svenske regering har netop afsat 600 millioner svenske kroner til en indsats for et renere vandmiljø. Det kunne de danske politikere lade sig inspirere af.

Henrik Beha Pedersen, stifter af Plastic Change, siger:

- Vi mangler virkelig danske data på det her område. Vi ved reelt ikke, om danskerne udsætter sig selv for sundhedsrisiko, når de drikker vand fra hanen. Vi er nødt til at prioritere forskningen på dette område langt højere, så vi kan få et dansk billede af problemets omfang og finde ud af, hvor vi skal sætte ind.

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, siger:

- Noget tyder på, at de mikroskopiske plastfibre kan have sundsskadelige effekter, når de optages i menneskekroppen. Det er dog et meget underbelyst område i forskningen, og vi har helt afgjort brug for meget mere viden.

Miljøpolitisk chef i Plastindustrien, Christina Busk, siger:

- Hovedparten af dansk drikkevand stammer fra grundvandsboringer. Undersøgelsens data stammer fra lande, som henter drikkevandet fra overfladevand. Det vil sandsynligvis betyde, at situationen er bedre herhjemme, fordi plastfibrene ikke når hele vejen til grundvandet, men vi ved det ikke. Derfor håber vi meget, at politikerne kan finde midler til at prioritere området i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger.

Kontaktoplysninger:

Henrik Beha Pedersen, Plastic Change: 2288 1615 / hbp@plasticchange.org

Christian Ege, Det Økologiske Råd: 3318 1933 / christian@ecocouncil.dk

Christina Busk, Plastindustrien: 2949 4564 / cb@plast.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i


Vi deler et hav

Materiale til undervisning om landbrug og havmiljø i 5.-6. klasse.

Vi deler forside 400px

Bestil materiale og vejledning her >>

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small