Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Brændefyring er sundhedsskadeligt

I den sidste uges tid har diskussionen om afgift på brændefyring igen været til debat, blandt andet på Det Økologiske Råds Facebook-side og på P4.

Hos Det Økologiske Råd går vi ind for afgift på brændefyring for at reducere miljø- og sundhedsskadelig forurening. Det er der mange, som er utilfredse med, og det forstår vi godt. Men det ændrer ikke ved, at forurening fra brændeovne er et alvorligt problem, som vi er nødt til at forholde os til.

Der er lavet megen forskning i både Danmark og andre lande, som tegner et klart billede af, at brændefyring er en af de største kilder til sundhedsskadelig luftforurening. Det skal der gøres noget ved.

I forhold til miljøbelastningen peger mange modstandere af en afgift på, at brændefyring er CO2-neutralt. Det kan det rigtignok være, hvis man fx genplanter skov, men der er desværre stadig to store problemer:

For det første er brændefyring ikke klima-neutralt. Forbrændingen udsender nemlig mange sodpartikler, som bl.a. transporteres til Arktis. Her farver partiklerne isen mørkere og medvirker betydeligt til opvarmning af atmosfæren, fordi solens stråler ikke i samme grad kastes tilbage.

For det andet er brændeovne meget ineffektive. Det træ som anvendes i brændeovne (og brændekedler) kunne give en langt større CO2-reduktion, hvis det blev brugt effektivt i kraftvarmeværker.

Afgifter sidestiller brændefyring med andre forurenende opvarmningsformer

Vi foreslår en afgift på brændefyring, så det bliver sidestillet med andre forurenende opvarmningsformer. Vi har lavet et konkret forslag, som betyder, at man kan gøre afgiften større i byområder, hvor helbredsskaderne er størst, og hvor man blot kunne bruge fjernvarme i stedet. Til gengæld er afgiften lavere på landet, hvor der er større afstand til naboen og hvor der ikke er fjernvarme til rådighed.

Hver gang afgifter på brændefyring bliver debatteret - som det gør lige nu i bl.a. Politiken, P4 og andre nyhedsmedier - kommer der påstande om, at vi kun støtter afgiften, fordi vi er betalt af el- eller fjernvarmeselskaber. Det er vi ikke. Vi finansieres af projektpenge fra fonde og medlemsbidrag. Vores arbejde med brændefyring betales af EU.

Få mere information

 

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small