Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Kursen er sat mod skov og spåner

Danmark satser på udenlandsk træ som en del af pakken med vedvarende energi for at udfase kul. Men ifølge miljøorganisationer og forskere skader det klimaet og påvirker biodiversiteten i de skove, vi henter det fra. Magasinet Global Økologi ser nærmere på en mudret debat om skov og energi

Skov og spåner

Af Helene Chéret

Fra russiske havnebyer som Skt. Petersborg, Vyborg og Arkhangelsk sejler store fragtskibe hvert år af sted gennem Østersøen eller over Barentshavet og ned igen langs den norske kyst. Med sig har de flere tusinde ton træ, som blandt andet skal ind i danske farvande. For Danmark er blevet en af Ruslands største aftagere af de populære træpiller, der laves af træspåner og savsmuld, og som stadig flere kraftvarmeværker bruger til at producere varme og el.

Samtidig henter vi også træ andre steder fra, især Estland, Letland, Sverige men også fra USA og længere sydpå fra Mozambique og Swaziland. Danmark har placeringen som verdens næststørste importør af træpiller efter England, og i 2016 importerede vi 2,4 millioner tons. Derudover henter vi også træflis og brænde. Men er energi fra træ nu også en god løsning på vejen mod et fossilfrit samfund? Og hvor bæredygtigt er det? De spørgsmål strides miljøfolk, forskere og politikere om herhjemme og i udlandet.

Læs hele fokuset: pdf Træ til energi (1.01 MB)

Billedet er fra den amerikanske dokumentar ’Burned - Are Trees the New Coal?’ af fotograf Alan Dater og Lisa Merton. Se flere billeder i magasinet.

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small