Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Retten til at reparere

Skulle det nu være noget særligt? Ja, siger mobilejere og organisationer i USA og Europa, der lægger sag an mod it-giganterne. I mellemtiden er jeg selv ved at miste tålmodigheden

Retten til at reparere

Af Lone Mikkelsen

Jeg er efterhånden ved at give lidt op. Ikke sådan i det hele taget, men over for min telefon. Som når jeg pludselig ikke kan overføre 200 kroner til min veninde via MobilePay, fordi min telefon ikke længere understøtter appen. Eller når jeg hurtigt skal svare på en arbejdsmail ude i byen, og den er evigheder om at åbne og sende over nettet. Indrømmet, den er ikke af helt ny dato, måske 6-7 år gammel. Men skal jeg virkelig anskaffe mig en ny?

Uanset hvad, er jeg ikke alene om at være frustreret. I USA har flere iPhone-ejere sagsøgt Apple for at undlade at informere om, at deres softwareopdateringer bevidst får ældre iPhone-modeller til at køre langsommere, og at det kan undgås ved at skifte batteri. Samtidig har 17 amerikanske stater opstillet et lovforslag om retten til at kunne reparere et produkt: The Fair Repair Act. Elektronikproducenterne, herunder Apple, er ikke begejstrede og kører en større lobbyindsats mod forslaget.

Også i Frankrig og Italien har man lagt sig ud med it-giganterne. I Frankrig er det ulovligt bevidst at forkorte et produkts levetid, og flere forbrugerorganisationer har sagsøgt Apple for de samme softwareopdateringer, som de amerikanske iPhone-ejere kører sag på. Brud på loven kan medføre op til to års fængsel, en bøde på 300.000 euro og fem procent af firmaets årlige omsætning. Så de mener det seriøst.

Læs hele Lone Mikkelsens kommentar i: pdf magasinet Global Økologi (201 KB)

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small