Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

En lys fremtid for solcellerne

Fra rumfart og ørkentransport til store markanlæg og danske hustage. Solceller er stadig i rivende udvikling og kan blive afgørende for, at vi bliver uafhængige af kul og olie. Men det kræver, at de placeres de rigtige steder, så solcellerne kan indgå optimalt i vores energisystem

Solceller

Af Chr. Jarby

Da solcellerne kom til Danmark i midten af 1970’erne, var de så dyre, at de indtil da kun blev brugt til særlige formål som rumfart eller til at holde medicin nedkølet under transport i ørkenen. I dag er teknologien blevet langt bedre og solcellerne mere effektive og billigere at fremstille. Det seneste årti er det gået stærkt med udbredelsen, så solceller i dag næsten er blevet ’hver mands eje’. Samtidig har solcellerne udviklet sig fra at være små anlæg med meget specialiserede formål til en større del af vores fælles energisystem, hvor borgere og virksomheder kan producere elektricitet til dem selv eller levere det til elnettet.

Historien om afgifter

Et andet element, der hører til solcellernes historie, er reglerne for afregning af solcellestrøm, der er blevet ændret mange gange, i takt med at solcellerne er blevet billigere. For blot fem til seks år siden blev solceller på private bygninger afregnet via den såkaldte nettoafregning. Her kunne en husejer producere masser af solcellestrøm via sit anlæg på taget om sommeren, og så ’lagre’ denne el på elnettet til brug om vinteren. Elmåleren blev aflæst en gang om året, og solcelleejeren betalte kun for den elektricitet, der (netto) var anvendt i boligen, det vil sige ud over den el, solcellerne havde produceret. Herved undgik solcelleejeren at betale elafgifter, PSO og moms samt i et vist omfang at betale tariffer for brug af elnettet for den el, som blev anvendt i bygningen.

Men helt sådan er det ikke længere.

Læs Christian Jarbys analyse i pdf magasinet Global Økologi (607 KB)

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small