Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Grøn gejst over højskolerne

 

 

Interessen for bæredygtighed spirer i højskolemiljøet, og det tager Folkehøjskolernes Forening fat i med en ny strategi. Samtidig er der behov for selvransagelse, siger koordinator hos foreningen Rasmus Vincentz

Af Helene Chéret

Før var de kun få ensomme ulve rundtom i landet. Nu arrangerer flere og flere højskoler temadage, temauger, morgensamlinger og linjefag om bæredygtighed. De tager fat i emner som økologi, permakultur, vedvarende energi og klimapolitik, og de omlægger skolernes drift i grøn retning. Bæredygtighedskoordinator hos Folkehøjskolernes Forening Rasmus Vincentz er imponeret over udviklingen.

”Tidligere var et par enkelte skoler alene om at satse på bæredygtighed og forsøgte i flere år forgæves at råbe de andre op. Men pludselig tager det fart.”

I 2015 går tre højskoler sammen for at udveksle erfaringer og fremme bæredygtighed i højskolemiljøet. Det vælger Folkehøjskolernes Forening at bakke op om. Med midler fra Kulturstyrelsen ansætter de Rasmus Vincentz som koordinator. Når netværket arrangerer todagesseminarer om emnet, deltager repræsentanter fra 20-30 forskellige højskoler for at få inspiration til, hvordan klima og miljø kan blive en del af kursusforløb og hverdag.

Se på adfærd og drift
Rasmus Vincentz glæder sig over, at Folkehøjskolernes Forening i maj valgte at skrive bæredygtighed ind i sin nye strategi for de næste fem år: 

’… højskolerne må være forpligtet til at uddanne og danne elever, så de kan agere i forhold til de mange dilemmaer og tvivlsspørgsmål, der opstår, når man gerne vil gøre sit bedste for en mere bæredygtig verden.’

På sin vis arbejder landets 68 højskoler allerede med bæredygtighed, når de danner eleverne ved at give perspektiv, nærvær og fælleskab. Men skolerne skal også se nærmere på drift og fag. En ting er de mange gamle bygninger, som trænger til energitjek, noget andet er adfærden.

”En del højskoler er meget orienterede mod oplevelser og rejser til udlandet og viderefører en adfærd, som belaster miljø og klima. Så vi har brug for en selvransagelse, så vi kan finde ud af, hvad højskolernes rolle i den grønne omstilling skal være. Det indgår også af foreningens nye strategi,” siger Rasmus Vincentz.

Parat til at blande sig
At skolerne begynder at interessere sig for bæredygtighed, hænger blandt andet sammen med, at eleverne efterspørger det. De kender til udfordringerne med grøn omstilling fra skole- og gymnasietiden, er bekymrede for fremtidens klima og miljø og mener, at højskolerne skal forholde sig til det. Samtidig er det ifølge Rasmus Vincentz først nu, at højskolerne er parate til at prøve nye ting af. Efter en nedgangsperiode i 1990’erne og 2000’erne, hvor de var meget optagede af overhovedet at få elever og overleve, så er elevtallet stigende igen, og de har i dag mere overskud til at samarbejde skolerne imellem og engagere sig mere i samfundet igen. Og engagementet er vigtigt.

”Selv om det også kan være en vigtig del af det praktiske og pædagogiske, kan højskolerne ikke nøjes med at etablere en køkkenhave. Vi skal også ud og blande os, samarbejde med lokalsamfundet og virksomheder og debattere med politikerne. Højskolerne er en unik institution med et stort potentiale, fordi vi ikke er bundet op på pensum og eksamener. Her kan vi skabe laboratorier for grøn omstilling og afprøve idéer.”

Det gælder om at gribe de unges gejst for det grønne.
”Generelt er unge med på at afprøve nye måder at gøre tingene på. Men det kan nogle gange være svært for de unge at prioritere det, der ligger ud over samfundets krav om, at den enkelte skal skabe sig en karriere. Så man skal arbejde for at få de grønne visioner frem. Men det er netop vores opgave,” siger han.

Til efteråret afholder Folkehøjskolernes Forening en konference om bæredygtighed og dannelse for alle med interesse for skole, pædagogik og uddannelse. Se mere på ffd.dk

Læs også reportagen i Global Økologi om grønne guerillaer på Jyderup Højskole: ’Hænderne tilbage i jorden’ 

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small