Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Black carbon (sodpartikler)

Hvad er black carbon

Black carbon (BC) er sodpartikler, der dannes ved en ufuldstændig forbrænding af organisk materiale.

BC adskiller sig fra andre klimainteressante partikler og gasser, fordi det er en af de komponenter i atmosfæren, som absorberer mest sollys, og det er netop det, der gør, at BC spiller en vigtig rolle i debatten om klimaforandringer og i diskussionen om negative helbredseffekter.

 

Udledning af black carbon

De primære kilder til udledning af BC kan inddeles i fem mindre kategorier bestående af dieselmotorer, industri, afbrænding af naturområder samt madlavning og opvarmning af beboelse (brændefyring og kul). Disse fem kategorier er ansvarlige for omkring 90 pct. af den samlede globale BC-udledning. Et mindre bidrag til BC forurening kommer fra skibsfart og luftfart .

Figur 2Figur: Globale kilder til udledning af black carbon (Tegning: Louise Lindberg)

Læs mere om udledning af black carbon >>

 

 

 

 

 

Black carbons indflydelse på klimaet

De seneste studier har vist, at BC er den andenstørste klimasynder kun overgået af CO2.[1, 2] BC påvirker klimaet ved:

  1. at absorbere solens stråling,
  2. at reducere jordens reflektivitet via deponering på is og sne
  3. og ved at vekselvirke med skyer og påvirke skydække, reflektivitet samt skyernes levetid.

Det er velkendt at BCs sollysabsorption og deponering på is og sne opvarmer jorden og bidrager til smeltning af is ved Arktis. Derimod er det usikkert om BCs vekselvirkning med skyer har en kølende eller opvarmende effekt. Ny forskning konkluderer, at den opvarmende effekt trods usikkerheden fra skyer er større end hidtil vurderet og større end den kølende effekt.[1]
Læs mere >>

 

Sundhedskadelige effekter ved black carbon

BC forurening har sundhedsskadelige effekter i form af luftvejslidelser, hjertekarsygdomme og kræft. Derudover påvirker BC sigtbarheden, som det kendes fra f.eks. Beijing og europæiske storbyer.
Læs mere >>

 

Regulering af black carbon

Grundet BCs korte levetid i atmosfæren vil en reduktion i BC forurening give hurtig respons og mindske de klimamæssige og sundhedsskadelige effekter. BC udledes som regel sammen med andre gasser og partikler, hvis indflydelse på klimaet er kølende. En reduktion af BC vil således også reducere kølende klimaagenter og er med til at komplicere forståelsen af og debatten om BC i et klimamæssigt perspektiv. Dog kan en reduktion i BC give lidt tid til at finde en CO2-reducerende løsning og dermed være et nødvendigt supplement til CO2 reduktion. Derudover vil enhver BC reduktion resultere i sundhedsgevinster som følge af renere luft.
Læs mere >>

 


Noter:

1. Bond, T.C., et al., Bounding the role of black carbon in the climate system: A scientific assessment. Journal of Geophysical Research: Atmospheres, 2013. 118(11): p. 5380-5552.
DOI: 10.1002/jgrd50171 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jgrd.50171/abstract  
2. Ramanathan, V., Role of Black Carbon in Global and Regional Climate Changes. 2007: p. 2-17.
http://www-ramanathan.ucsd.edu/files/brt20.pdf 
3. Winther, M. and O.-K. Nielsen, Technology dependent BC and OC emissions for Danmark, Greenland and the Faroe Islands calculated for the time period 1990–2030. Atmospheric Environment, 2011. 45(32): p. 5880-5895.
DOI: 10.1016/j.atmosenv.2011.06.066 http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S135223101100690X 
4. Christensen, J., et al., Luftforurening med partikler - et sundhedsproblem. Hovedland, 2009: p. 1-114.
http://www2.dmu.dk/Pub/MB14.pdf 

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small