Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

EU: 65% af affald skal genanvendes i 2030

EUs nye pakke for cirkulær økonomi lægger pres på for en bæredygtig omstilling og kan være det første skridt i et opgør med vores brug-og-smid-væk kultur i Danmark.

Pressemeddelelse

Onsdag d. 2. december 2015

EU: 65% af affald skal genanvendes i 2030

EUs pakke for cirkulær økonomi lægger pres på for en bæredygtig omstilling i Danmark, mener Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd.

EU-kommisionen har i dag onsdag præsenteret en såkaldt cirkulær økonomi-pakke, der skal være det første skridt i et opgør med vores brug og smid væk kultur.

Pakken indeholder blandt andet nye mål for fremtidens affaldshåndtering og skal skabe bedre sammenhæng mellem produktion, forbrug og affald. Der lægges op til, at 65 procent af hus-holdningsaffald og erhvervsaffald skal genanvendes i 2030.

Udspillet fra EU-Kommissionen sender et stærkt signal til medlemslandende om, at man ønsker en omstilling til cirkulær økonomi, mener Danmarks Naturfredningsforening og Det Økologiske Råd.

"Vi havde gerne set, at EU-kommissionen havde fastholdt deres tidligere mål om 70 procent genanvendelse, men det er stadig et stort skridt i den rigtige retning, når det handler om en bæredygtig omstilling af vores samfund, og måden vi forbruger og producerer affald på" siger miljøpolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening Sine Beuse Fauerby.

Mindre materialeforbrug i produktion.

Kommisionens udspil er en revision at et udspil fra den tidligere kommionssion fra 2014. Udspillet lægger også op til, der i 2030 skal være 17-24 procent mindre materialeforbrug i produktion.

"Vi skal være bedre til at bruge de ressourcer, som vi allerede har. Produkter skal designes, så de holder længere og kan repareres. Det kræver, at vi samtidig sikrer, at der ikke bruges miljø- og sundhedsskadelige stoffer i produkterne" siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd Christian Ege.

Pres på danske kommuner
I Danmark er der i dag et mål om genanvendelse af 50 procent af affaldet i 2022. Men langt fra alle danske kommuner er sikre på at nå i mål.

"Nogle danske kommuner er kommet rigtig langt, mens andre endnu ikke har lavet planer for, hvordan de vil nå målet om genanvendelse. EUs udspil giver de danske kommuner et vink med en vognstang om at komme i gang med at fremme genanvendelse" siger Sine Beuse Fauerby.

Læs Kommisionens udspil her >>

FAKTA om Cirkulær økonomi pakken:

  • EU-kommissionen foreslår at 65 procent af det kommunale affald skal genbruges i 2030.
  • Samtidig skal der i 2030 være 17-24 procent mindre materialeforbrug i produktion.
  • Pakken fra EU er en revision af et udspil fra 2014.
  • EUs pakke indeholder en række generelle betragtninger om cirkulær økonomi, der ikke blot handler om affald men også forsyningssikkerhed, og den lægger op til ændringer af seks EU-direktiver blandt andet affaldsdirektivet, ECO-design direktivet mf.

Kontaktinformation:

Danmarks Naturfredningsforening
Energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver Sine Beuse Fauerby
Mail: sbf@dn.dk
Telefon: +45 31 19 32 51

Det Økologiske Råd
Sekretariatsleder Christian Ege
Mail: christian@ecocouncil.dk
Telefon: +45 28 58 06 98


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small