Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

En dækningsløs check for affaldet

Hjemkommen fra ferie læste jeg artikel fra Institut for Miljøvurdering (Lomborg-instituttet) d. 19. juli – ”En check for affaldet” - som anbefalede at brænde affald på Aalborg Portland og andre industrier. IMV påstår, at man kan spare 60 mill. kr ved at brænde 250.000 tons affald på Aalborg Portland i stedet for på et kommunalt forbrændingsanlæg. IMV prøver at give indtryk af, at man kan sende en check til de glade borgere i stedet for, at de skal betale renovationsgebyr. Artiklen bygger på en rapport, som IMV udsendte i februar. Går man ind i denne falder regnestykket sammen som et korthus.
Lad mig blot fremdrage et enkelt forhold, som man kan læse på rapportens side 41. IMV er klar over, at det er et problem, at man indbygger alle de miljøskadelige affaldsstoffer, herunder tungmetaller, i cementen. I dag bliver flyveaske fra de kommunale forbrændingsanlæg deponeret, fordi de er for miljøskadelige til at kunne genanvendes. Men det lykkes IMV at få tungmetallerne til at forsvinde i tågerne af de såkaldte velfærdsøkonomiske beregninger: Betonen har typisk en lang levetid – her antaget til 50 år. De miljøskader, som vil ske, når betonen rives ned eller brækkes op og spredes ukontrolleret, sættes til en pris. Men denne pris tilbagediskonteres med 6% pr. år og svinder dermed ind til 1/20 i såkaldt nutidsværdi. Det er altså præcis samme metode, som Lomborg også bruger, når han vil vise, at vi ikke skal bekymre os om drivhuseffekten. Her får han selv astronomisk høje skadesomkostninger til at blive overkommelige ved at tilbagediskontere dem. Denne tryllekunst gør ikke livet nemmere for vores børnebørn, tværtimod. Men den kan bruges til at retfærdiggøre letsindig omgang med miljøet i dag – hvis man altså er til trylleri.

Christian Ege
formand for Det Økologiske Råd

Sendt til Jyllandsposten, men ikke optaget.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small