Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Reparér eller kassér

Det er besluttet i EU, at medlemslandene kan fremme bestemte trængte erhverv med en lavere momssats. Men den danske regering vil ikke benytte sig af muligheden. Det kunne der ellers være god grund til. En af de ting, der omfattes er småreparationer. I forvejen er det svært at gøre reparation konkurrencedygtigt, hvis der er tale om varer, der produceres med meget lave lønninger. Hvis f.eks. en ghettoblaster til 1.000 kr får en simpel skavank, bliver den ofte smidt ud. Den, der kunne reparere den, skal have omkring 200 kr i timen, men den, der kan producere en ny i Fjernøsten, får måske 10 kr i timen.

Her kunne det hjælpe, hvis man havde en lav momssats for reparation. Danmark har en målsætning om at nedbringe affaldsmængderne. Den bliver gentaget gang på gang, og alligevel fortsætter affaldsmængderne blot med at stige, uden at der gøres noget for at vende udviklingen. Her kunne man beslutte, hvilke former for reparation man gerne ville fremme. Det kunne f.eks. være elektronik, møbler, sko og tøj – alle områder, hvor det bliver mere og mere almindeligt at smide væk i stedet for at få repareret. Der er ingen grund til at medtage f.eks. bilreparation, som fungerer fint under de nuværende vilkår. Det samme gælder for hårde hvidevarer. Man skal heller ikke forlænge levetiden på gamle køleskabe, der ofte bruger alt for meget strøm. Men dette argument gælder ikke over for den ghettoblaster, som får en skavank kort efter at garantien er udløbet.

Ville det være konkurrenceforvridning? Nej, der er jo ikke tale om at konkurrere med reparatører i andre lande. Der er tale om at forlænge levetiden på nogle produkter og dermed producere lidt mindre affald. Men der er en indgroet modvilje imod forskellige momssatser i Danmark. Ofte får man det svar fra økonomer, at så ville det være bedre at lave en støtteordning. Fint, så lad os gøre det! Men hidtil har svaret i realiteten bare været at lade stå til, så vi får mere og mere affald.

Christian Ege
Formand for Det Økologiske Råd

Bragt i Politiken 23.2.06


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small