"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

Foto: Henrik Hamrén, Baltic Eyes

http://www.ecocouncil.dk/global-okologi
Nyt nummer:
Global Økologi 1/2017
Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Reparér eller kassér

Det er besluttet i EU, at medlemslandene kan fremme bestemte trængte erhverv med en lavere momssats. Men den danske regering vil ikke benytte sig af muligheden. Det kunne der ellers være god grund til. En af de ting, der omfattes er småreparationer. I forvejen er det svært at gøre reparation konkurrencedygtigt, hvis der er tale om varer, der produceres med meget lave lønninger. Hvis f.eks. en ghettoblaster til 1.000 kr får en simpel skavank, bliver den ofte smidt ud. Den, der kunne reparere den, skal have omkring 200 kr i timen, men den, der kan producere en ny i Fjernøsten, får måske 10 kr i timen.

Her kunne det hjælpe, hvis man havde en lav momssats for reparation. Danmark har en målsætning om at nedbringe affaldsmængderne. Den bliver gentaget gang på gang, og alligevel fortsætter affaldsmængderne blot med at stige, uden at der gøres noget for at vende udviklingen. Her kunne man beslutte, hvilke former for reparation man gerne ville fremme. Det kunne f.eks. være elektronik, møbler, sko og tøj – alle områder, hvor det bliver mere og mere almindeligt at smide væk i stedet for at få repareret. Der er ingen grund til at medtage f.eks. bilreparation, som fungerer fint under de nuværende vilkår. Det samme gælder for hårde hvidevarer. Man skal heller ikke forlænge levetiden på gamle køleskabe, der ofte bruger alt for meget strøm. Men dette argument gælder ikke over for den ghettoblaster, som får en skavank kort efter at garantien er udløbet.

Ville det være konkurrenceforvridning? Nej, der er jo ikke tale om at konkurrere med reparatører i andre lande. Der er tale om at forlænge levetiden på nogle produkter og dermed producere lidt mindre affald. Men der er en indgroet modvilje imod forskellige momssatser i Danmark. Ofte får man det svar fra økonomer, at så ville det være bedre at lave en støtteordning. Fint, så lad os gøre det! Men hidtil har svaret i realiteten bare været at lade stå til, så vi får mere og mere affald.

Christian Ege
Formand for Det Økologiske Råd

Bragt i Politiken 23.2.06


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Arrangementer

Smart Grid seminar
Tid: 23. aug 2017, kl 9.30-16
Sted: DTU, 2800 Kgs. Lyngby
Oplæg ved bl.a. Søren Dyck-Madsen, Det Økologiske Råd
pdf Læs mere (843 KB)
Tilmelding via ISGAN her

Abonner på
nyhedsbrevet fra  
reparationsnetværket

Email: 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

G 01 17