Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Stop energifrådseriet i boliger!

 

Grønne afgifter er centrale, hvis vi skal sætte gang i energirenovering i boliger. Sker det ikke, når Danmark ikke sit mål om at blive fri af fossile brændsler. Artikel bragt i Børsen.

Af Tina Læbel, informationsmedarbejder og Søren Dyck-Madsen, klima- og energimedarbejder Det Økologiske Råd

 Energieffektiviseringer i såvel virksomheder som boligmassen er en af hovedforudsætningerne i Klimakommissionens anbefalinger til at gøre Danmark fri af fossile brændsler i 2050.

Energibesparelser i boligmassen har høj prioritet. 40 procent af vores energiforbrug er relateret til bygninger, og selvom vi er blevet dygtige til at bygge nye lavenergihuse, så har vi stadig et stort uløst problem med energirenovering af den eksisterende boligmasse – hvor vi potentielt kan hente de største energibesparelser.

Klimakommissionen foreslår derfor at samtlige bygninger i Danmark får en ”energiopsparing”.  Alle bygningsejere skal indbetale penge afhængig af bygningens energimærke på en energisparekonto, som kan bruges til at forbedre bygningens energitilstand.

Som et bærende virkemiddel til fremme af energieffektiviseringer foreslår den samtidig en ny afgift på fossile brændstoffer.

Forslagene har fået en kølig modtagelse af såvel regeringspartier som opposition.  

Skat eller opsparing?

I Det Økologiske Råd har vi i flere år talt for, at indføre en grøn ejendomsskat, som beskatter boliger der tilhører den bedste energiklasse lavere end boliger, der rangerer i den laveste energiklasse.

Dette forslag er indtil videre også afvist. Hvis regeringen hverken støtter forslaget om energi-opsparing eller grøn ejendomsbeskatning, så må den nødvendigvis komme med et lige så effektivt alternativ.

De indlysende fordele som en mindre energiregning, bedre indeklima og miljøhensyn har ikke givet danskerne nok lyst til at investere i energibesparelser i de senere år.

Tilskud

Opsparing eller gradueret ejendomsskat bør kombineres med tilskud og højere energiafgifter – kun dermed kan vi bekæmpe energifrådseriet.

Det Økologiske Råd er klar med en buket af forslag, der kan kickstarte energieffektiviseringer i boliger. Vi foreslår bl.a.:

* En langsigtet ”pulje til energirenovering” hvor bygningsejere kan få tilskud eller skattefradrag. 

* En kortlægning af, hvordan långivning til bygninger i form af realkredit eller banklån kan gradueres, så investeringer i energibesparelser kan opnå særligt favorable lån.

* Økonomisk tilskyndelse til at der ved et hussalg gennemføres de fornødne energiforbedringer. Fx ved bankgaranti fra sælger til køber for den forventede omkostning.

* Økonomiske tilskyndelser til energirenovering af lejeboliger.

Økonomi styrer

Det er overordentligt positivt, at Klimakommissionen anerkender, at der skal flere økonomiske incitamenter til for at komme i gang med energiforbedringer.

Klima- og energiminister Lykke Friis taler om, at hun har fået en ”værktøjskasse” af kommissionen. Men hvis hun dermed mener, at regeringen blot kan tage enkelte værktøjer op og bruge dem, er det en misforståelse. Kommissionens rapport er en pakkeløsning, som tilsammen kan opfylde målet. De økonomiske virkemidler er her helt centrale.

Hvad vælger regeringen at pege på, der er lige så effektivt?

 

 

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small