Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Brev vedr: Revisionen af EU’s Bygningsdirektiv

I en tid, hvor politisk lederskab i mod klimaforandringer aldrig har været mere presserende end nu,, vil vi som repræsentanter for danske miljøorganisationer i samarbejde med miljøorganisationer i hele EU hermed tilskynde dig/jer til at intensivere arbejdet for en styrket indsats imod klimaforandringer inden for EU.

 

København den 28.10.09

Kære medlem af Folketingets Europaudvalg og Energipolitiske Udvalg

Vedr: Revisionen af EU’s Bygningsdirektiv

Recast of the Energy Performance of Buildings Directive (EPBD)

I en tid, hvor politisk lederskab i mod klimaforandringer aldrig har været mere presserende end nu,, vil vi som repræsentanter for danske miljøorganisationer i samarbejde med miljøorganisationer i hele EU hermed tilskynde dig/jer til at intensivere arbejdet for en styrket indsats imod klimaforandringer inden for EU.

En af de EU lovgivninger der kan være med til at gøre en forskel for miljøet er EU’s bygningsdirektiv (EPBD) - I den aktuelle sammenhæng beder vi dig/jer aktivt sikre en ambitiøs revision af dette direktiv i disse sidste turbulente uger inden mulig vedtagelse.

EU’s troværdighed i forhold til de internationale klimaforhandlinger i København står på spil, hvis en uambitiøs revision af Bygningsdirektivet hastes igennem med vedtagelsen den 7.12. blot med henvisning til argumenter om, at det er vigtigt at nå en aftale om Bygningsdirektivet inden COP15.

På den anden side vil vedtagelsen af et politisk fremsynet og ambitiøst Bygningsdirektiv, på linje med EU-Parlamentets ambitiøse første læsning, være en oplagt mulighed for at vise vilje til konkret og ambitiøs handling inden for EU i en bygningssektor, som står for 40 % af EU’s slutforbrug af energi og 36 % af EU’s udslip af drivhusgasser.

Vi kan ikke fortsætte med at ignorere energispild, især ikke i eksisterende bygninger, hvor potentialet for effektivisering er enormt. Og vi har ikke råd til at miste muligheden for at skærpe EU’s indsats for energibesparelser i bygninger med hastværk og for lave ambitioner i revisionen af Bygningsdirektivet.

Mens forhandlingerne om revisionen af Bygningsdirektivet går ind i sin afgørende fase, beder vi dig/jer om at tage de rigtige beslutninger for sikre en klart bedre standard på EU’s nybyggeri og en bedre og hurtigere renovering af vores boliger, kontorer, skoler og alle andre bygninger, der bruges dagligt.

Vi beder dig/jer derfor sikre, at bygningsdirektivet ender med at indeholde:

  • Mindstekrav til bygningskomponenters isoleringsevne som fx for vinduer, yderdøre, tag og vægge samt minimums krav til effektiviteten af bygningens tekniske komponenter som varmesystem, ventilation og airconditionanlæg m.v.
  • Mulighed for at stille yderligere nationale effektivitetskrav til alle komponenter i klimaskærmen samt tekniske installationer i forbindelse med alle renoveringer og udskiftninger uanset om enkelte af disse også er omfattet af ECO-design direktivet.
  • Krav til alle medlemsstater om ambitiøse mål for en gradvis renovering af hele den eksisterende bygningsmasse til lav energi standard.
  • Krav til alle nybyggerier om at opfylde krav om nul-energi standard på stedet eller lokalt for alle nye bygninger i 2020.
  • Krav til medlemsstater om at stramme deres bygningsreglementer senest i 2015 til en fremtidig standard, hvor alle investeringer i opførsel og renovering af bygninger indfrier de stærkest mulige fordele for samfundet – både på miljømæssige, klimamæssige, økonomiske og sociale områder.
  • Sikre en forbedret finansiering og støtte gennem national og lokal finansiering til hjælp for alle EU borgere til at energiforbedre deres boliger og til at hjælpe med at uddanne den tilstrækkelige arbejdskraft til at gennemføre dette.

Europas bygninger spilder for øjeblikket en meget stor del af den energi, som tilføres dem. Denne energi bidrager til klimaopvarmning i stedet for boligopvarmning, spilder penge i familiernes budgetter og forstærker EU’s afhængighed af udefrakommende fossil energi. Dette til absolut ingen glæde for EU’s borgere.

Et svagt Bygningsdirektiv vil ikke løse problemet – mens et stærkt og ambitiøst Bygningsdirektiv kan hjælpe med at undgå meget store årlige energispild og dermed vise et både energimæssigt ambitiøst og økonomisk fordelagtig eksempel på et stærkt EU lederskab mod klimaforandringer.

Nu mere end nogensinde er det vigtige at gå foran og være ambitiøse, og vi beder dig/jer derfor at vise det nødvendige lederskab for at vise den rigtige vej fremad.

Med venlig hilsen

Søren Dyck-Madsen
Det Økologiske Råd

John Nordbo
Verdensnaturfonden WWF


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis