Business as usual er ingen option

Der er ingen nemme snuptagsløsninger, når vi skal udvikle alternativer til BNP. Men vi har brug for et meningsfuldt mål at styre efter, fastslår Det Økologiske Råd. Læs bl.a. om BNP i det nyeste nummer af Global Økologi

I efteråret satte Det Økologiske Råd BNP til debat. På konferencen ”Efter BNP- hvordan måler vi fremskridt?” kom flere danske og internationale eksperter med forslag til et begrænset sæt af sammenfattende indikatorer, som kan sige noget om, hvorvidt vi betræder en bæredygtig vej.

Debatten har været fraværende på den politiske dagsorden i Danmark i mange år, men i sidste uge  bebudede udenrigsminister Villy Søvndal, at Danmark under sit EU-formandskab vil arbejde for en ny måde at måle vækst på, der også inddrager miljøbelastning og sociale faktorer.

”Hvis man for alvor vil sætte skub i bæredygtigheden, må man også lave et nyt vækstbegreb,” sagde han til Politiken.

Det er nye håbefulde toner, og Det Økologiske Råd roser regeringen for den visionære udmelding:

”Det er godt at se, at regeringen lægge an til, at vi kan ikke blive ved med at evaluere vækst vha. BNP, hvor alt tæller med – også trafikulykker og fældning af regnskov. Vi har brug for et meningsfuldt mål at styre efter”, siger Christian Ege, sekretariatschef i Det Økologiske Råd. Han udtaler videre:

”Det er på høje tid, at Danmark tager fat på BNP-diskussionen, den har fundet sted internationalt i de senere år i en række lande, såvel som i OECD- og FN-regi. Danmark har, fordi vi har EU-formandskabet, en unik chance for at påvirke dagsordenen om bl.a. ”et sæt af bæredygtigheds indikatorer”, som er et af hovedemnerne på det kommende Rio+20 møde næste år.”

Han pointerer, at det ikke handler om at være for eller imod økonomisk vækst:

”Det handler om at fortsat materiel vækst i rige lande, og dermed et øget træk på ressourcer – ikke er bæredygtigt. Derimod kan vi godt have kvalitativ vækst. Hvis vi f.eks. skifter fra konventionelle til økologiske fødevarer og fra fossile til vedvarende energikilder, er det en omstilling som isoleret set give økonomisk vækst, fordi det kræver mere arbejdskraft.”

I et nyt nummer af Global Økologi – ”Nye toner i dansk klimapolitik” – har vi sammenfattet bidragene fra Det Økologiske Råds konference og det står klart, at der ikke er nogen nemme snuptagsløsninger for et nyt BNP, men arbejdet må fortsætte. Business-as-ususal er ingen mulighed, hvis verdens befolkning skal overleve på et anstændigt grundlag, fastslår Christian Ege.

For yderligere information: Christian Ege tlf.: 33181933/mobil 28580698

Vedhæftet ”Efter BNP- hvordan måler vi fremskridt?” BNP 2011 GØ

Se det nyeste nummer af Global Økologi: www.ecocouncil.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis