Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Business as usual er ingen option

Der er ingen nemme snuptagsløsninger, når vi skal udvikle alternativer til BNP. Men vi har brug for et meningsfuldt mål at styre efter, fastslår Det Økologiske Råd. Læs bl.a. om BNP i det nyeste nummer af Global Økologi

I efteråret satte Det Økologiske Råd BNP til debat. På konferencen ”Efter BNP- hvordan måler vi fremskridt?” kom flere danske og internationale eksperter med forslag til et begrænset sæt af sammenfattende indikatorer, som kan sige noget om, hvorvidt vi betræder en bæredygtig vej.

Debatten har været fraværende på den politiske dagsorden i Danmark i mange år, men i sidste uge  bebudede udenrigsminister Villy Søvndal, at Danmark under sit EU-formandskab vil arbejde for en ny måde at måle vækst på, der også inddrager miljøbelastning og sociale faktorer.

”Hvis man for alvor vil sætte skub i bæredygtigheden, må man også lave et nyt vækstbegreb,” sagde han til Politiken.

Det er nye håbefulde toner, og Det Økologiske Råd roser regeringen for den visionære udmelding:

”Det er godt at se, at regeringen lægge an til, at vi kan ikke blive ved med at evaluere vækst vha. BNP, hvor alt tæller med – også trafikulykker og fældning af regnskov. Vi har brug for et meningsfuldt mål at styre efter”, siger Christian Ege, sekretariatschef i Det Økologiske Råd. Han udtaler videre:

”Det er på høje tid, at Danmark tager fat på BNP-diskussionen, den har fundet sted internationalt i de senere år i en række lande, såvel som i OECD- og FN-regi. Danmark har, fordi vi har EU-formandskabet, en unik chance for at påvirke dagsordenen om bl.a. ”et sæt af bæredygtigheds indikatorer”, som er et af hovedemnerne på det kommende Rio+20 møde næste år.”

Han pointerer, at det ikke handler om at være for eller imod økonomisk vækst:

”Det handler om at fortsat materiel vækst i rige lande, og dermed et øget træk på ressourcer – ikke er bæredygtigt. Derimod kan vi godt have kvalitativ vækst. Hvis vi f.eks. skifter fra konventionelle til økologiske fødevarer og fra fossile til vedvarende energikilder, er det en omstilling som isoleret set give økonomisk vækst, fordi det kræver mere arbejdskraft.”

I et nyt nummer af Global Økologi – ”Nye toner i dansk klimapolitik” – har vi sammenfattet bidragene fra Det Økologiske Råds konference og det står klart, at der ikke er nogen nemme snuptagsløsninger for et nyt BNP, men arbejdet må fortsætte. Business-as-ususal er ingen mulighed, hvis verdens befolkning skal overleve på et anstændigt grundlag, fastslår Christian Ege.

For yderligere information: Christian Ege tlf.: 33181933/mobil 28580698

Vedhæftet ”Efter BNP- hvordan måler vi fremskridt?”  default BNP 2011 GØ (789 KB)

Se det nyeste nummer af Global Økologi: www.ecocouncil.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small