Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Overset besparelsespotentiale i sommerhuse


Det Økologiske Råd giver i ny publikation anbefalinger til, hvordan man let kan spare penge og energi i sommerhuset

Mens mange boligejere har fokus på helårshusets energiforbrug overses sommerhuset ofte – og her ligger der en potentiel stor besparelse og klimaeffekt ved selv små tiltag. Det Økologiske Råd giver i ny publikation anbefalinger til, hvordan man let kan spare penge og energi i sommerhuset.

De ca. 200.000 danske sommerhuse har et stort el-forbrug på ca. 705 mio. kWt årligt. Det er en stigning på over 90 % over de sidste 30 år. Der er heldigvis meget man kan gøre for at spare energi og penge i sit sommerhus, især hvis man også tænker på hele det årlige forbrug. Ca. 70 % af de danske sommerhuse bruges typisk en uge i løbet af vinteren, og det koster, for husene er som regel dårligt isolerede.

”Som hovedregel bør der i vintersæsonen lukkes for varmen og foretages frostsikring, hver gang disse huse har været brugt. Men faktum er, at omkring 65.000 sommerhuse holdes frostfrie gennem vinteren ved opvarmning til 5-15 °C. Ejerne af disse sommerhuse vil i gennemsnit kunne mere end halvere el-regningen og spare tusindvis af kroner årligt, helt uden at foretage nogen investering, hvis man vil bruge lidt tid på at lukke sommerhuset ned efter brug”, udtaler Martin Bøndergaard, Energi- og klimamedarbejder i Det Økologiske Råd.

En investering i energirenovering kan dog anbefales, hvis man ejer et af de ca. 18.000 sommerhuse som benyttes til helårsbeboelse, eller bruger sit sommerhus intensivt, dvs. mere end 6 uger i vinterhalvåret.

”Vinteropvarmning af dårligt isolerede sommerhuse er meget energikrævende og dyrt. Det må klart anbefales at energirenovere sommerhuse, som benyttes intensivt om vinteren. Omkring hver femte sommerhusejer bør derfor overveje at udskifte vinduer og efterisolere vægge og loft i deres sommerhus.”, udtaler Martin Bøndergaard.

Når det gælder opvarmning af disse huse, kan man med fordel rette fokus på luft-luft varmepumper, i stedet for elvarme, hvad mange også allerede gør. Direkte el-opvarmning gennem vinteren er både økonomisk og miljømæssigt frådseri. Dog er en række af de især små luft-luft varmepumper ikke udviklet til at klare det nordiske klima.

”Mange af de eksisterende varmepumper i danske sommerhuse kan kun levere en minimumstemperatur på 16 °C. Det giver et alt for stort varmetab fra det tomme sommerhus, og det er medvirkende årsag til, at anskaffelsen af en varmepumpe i mange tilfælde ikke har ført til de ønskede el-besparelser. Man bør derfor vælge en varmepumpe med en sommerhusfunktion, der kan holde en minimumstemperatur på 5 °C,” udtaler Martin Bøndergaard videre.

For det flertal af danske sommerhuse, som stort set kun bruges om sommeren, går den største del af elforbruget til opvarmning af brugsvand. Vandopvarmning i el-kedel er en almindelig, men rigtig dyr løsning både privatøkonomisk og energimæssigt. En af de bedste anbefalinger er derfor at investere i et solvarmeanlæg til opvarmning af det varme vand.

I hæftet ”Spar penge og energi i dit sommerhus – Anbefalinger til energiforbedringer i sommerhuset” er der anbefalinger om bl.a. solvarme, solceller, vinternedlukning, ventilation, efterisolering, varmepumper, brændeovne, samt udlejnings- og forsikringsaspekter. Hæftet fokuserer på, hvordan sommerhusejere lettest og bedst kommer i gang med at spare energi og penge i sommerhuset, og der er meget at hente:

”Energiforbedringer i sommerhuset smitter ikke kun af på driftsomkostninger, udlejningshyppighed og salgspris. Man må bestemt ikke glemme at forbedringer i den oplevede komfort indendørs har stor betydning. Og for mange vil den gode samvittighed, som følger med når man tager ansvar for vores fælles klima og miljø, også være en motivationsfaktor”, slutter Martin Bøndergaard.

For mere information kontakt

Martin Bøndergaard, Energi- og klimamedarbejder i Det Økologiske Råd

Tlf. 33 18 19 49 / 40 87 53 19

E-mail: Martin@ecocouncil.dk

Hæftet er udgivet af Det Økologiske Råd med støtte fra Energifonden og kan frit downloades fra Det Økologiske Råds hjemmeside www.ecocouncil.dk. (Direkte link: http://www.winkas.dk/wkwebshop/vareoversigt.asp?kat=1&hkat=1&shopid=851152&VareGruppe=1)

Trykte eksemplarer kan bestilles gratis mod betaling af porto og et mindre forsendelsesgebyr.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small