Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Isolering giver ikke prestige

Bragt i FFE&M

Boligejerne vil ikke bruge penge på energiforbedringer. De vil hellere bruge dem på et nyt badeværelse eller køkkener. Skal det ændres, skal energiforbedringer være mere synlige.

Af Paul Metelmann, Det Økologiske Råd

Besparelser i boligernes energiforbrug er en vigtig del af Danmarks forsøg på at leve op til Kyoto-protokollen. Tredive petajoule eller tyve procent af det samlede energiforbrug kan spares i den danske boligmasse uden større problemer med hjælp fra blandt andet energiruder, isolering og solfangeranlæg. Og økonomien er også i orden. Isolerer man f.eks. sit loft, kan man få pengene igen op til otte gange.

Lysten mangler

Men lysten mangler hos den almindelig boligejer. Han vil hellere betale en kvart million for et nyt køkken end tredive tusinde for en effektiv efterisolering. Seniorforsker Ole Michael Jensen fra SBI har undersøgt, hvorfor boligejere ikke investerer i energiforbedringer. Ole Michael Jensen mener ikke, at der er tale om barrierer i klassisk forstand, så som mangel på penge, interesse eller viden: – Næsten alle teknologiske løsninger er på plads, når det drejer sig om at spare på energien – men hvorfor kommer vi så ikke i gang?, spørger han.

Andre ting kommer først

Det handler om manglende lyst og nogle følelsesmæssige prioriteringer: – De fleste husejere oplever ikke selv, at der er barrierer, der skal overvindes. De er ret velorienterede om de tekniske og økonomiske løsninger, og som udgangspunkt er de positive overfor sagen. De befinder sig blot i en livssituation, hvor andre ting er vigtigere end energiforbrug og energibesparelser, siger han.

Selvom at boligernes energimærke viser, at de kunne forbedre energieffektiviteten i deres hus og tjene penge på det, så gør de det ikke. De siger ”Vi ved det godt”, men vi skal lige være færdige med køkkenet”. Det er det synlige, der er vigtigst for dem – det er en prioritetsrækkefølge. Men vi ved ikke, om de så får lavet energiforbedringerne, når de har overstået de andre ting, siger Ole Michael Jensen. Udseende og det synlige har også stor betydning:

Husejerne vil ikke have deres hus udseende ødelagt af f.eks. isolering. De kan dog godt få sat nye vinduer i eller lagt nyt tag og i den forbindelse få energiruder eller isoleret loftet. Men det er synligheden der betyder noget, ikke at man sparer energi, fortæller Ole Michael Jensen.

Hellere nyt bad og køkken

Dansk Energi har mødt de samme holdninger i en undersøgelse af energibesparelser hos deres private kunder, men desuden efterlyser mange troværdige løsninger og mener, at det ikke kan betale sig, eller er for dyrt. Det er dog i høj grad et spørgsmål om prioritering, som en undersøgelse fra Dagbladet Børsen viser, nemlig at 165.000 boligejere i år planlægger investeringer i et nyt bad, mens kun 20.000 planlægger energiforbedringer. Dansk Energi’s undersøgelse viser da også, at kun ca. tyve procent af boligejerne vil bruge mere end tredive tusinde kroner på energiforbedringer af deres hus, og kun tretten procent vil acceptere en tilbagebetalingstid på mere end seks år.

Synlighed er vejen

Ole Michael Jensen mener, at et af de værktøjer, der skal overvinde husejerens barrierer, er synlighed: Energibesparelser skal gøres synlige, og det kunne være en opgave for mange af branchens folk at arbejde med.........?? Måske skal der også laves oplysningskampagner, mener han og fortsætter: Mit forslag til synliggørelse kommer fra energikonsulenterne, der vil lave internetadgang til alle energimærker. Man kan jo se ejendomsværdien på nettet, så hvorfor ikke også energimærket? Det ville være en fordel for køberne af boligerne, det ville måske også gøre sælger mere interesseret i at rykke ejendommen op i en anden energiklasse. Forsyningsselskaberne kunne lægge forbrugstallene ud på internettet. Eller hvad med en smiley på huset, der viser husets energiforbrug eller CO2 forbrug? Og mere synlige energimålere i ejendommen eller på ejendommen.

Han mener også, at de sociale relationer har en rolle: Det handler om man får sociale point hos venner og bekendte for at gøre noget f.eks. ved energiforbruget. Det kan være, vi kan ride med på den bevidsthed, som der i øjeblikket er om CO2 udledningen, slutter Ole Michael Jensen.

Forslag på baggrund af undersøgelsen fra SBI

Løs modsætningsforholdet mellem ejer og lejer
Giv starthjælp til ESCO-firmaer
Lovgiv for ”Pakkeløsninger”
Lovgiv for Energisparebeviser nu (og ikke først i 2010)
Giv skattefradrag på energiforbedrende foranstaltninger
Lav differentieret ejendomsskat (efter energimærke og årgang)
Opret ”Energisparefonden” á la Elsparefonden

Citater fra undersøgelsen

”Den er god nok, men problemet er bare, at det bliver forfærdeligt grimt”
”Vi ved det, vi ved det godt, men vi skal lige være færdige med køkkenet . Det gamle var under al kritik - og så er der også badeværelset”
”Vi tør ikke lukke håndværkere indenfor - det er for dyrt og for dårligt, og halvdelen skal jo laves om bagefter”
”Jo, så snart der bliver tid. Vi skal jo lave det hele selv. Måske om et års tid eller to”
”Vi har allerede gjort meget: Skiftet vinduer - til nogle med pæne sprosser”
”Det kommer, men først, når vi alligevel skal have indrettet førstesalen”.

Artiklen er lavet på baggrund af seminaret ”Energirigtig bygningsrenovering 
– hvad venter vi på?” den 20. Marts 2007 - arrangeret af Det Økologiske Råd, IDA’s Selskab for Grøn Teknologi, Statens Byggeforskningsinstitut og Dansk Byggeri Det Økologiske Råd har netop udgivet hæftet ”26 forslag til fremme af energibesparelser i boliger”. I hæftet angives en række forslag til regelændringer, der kunne fremme boligejeres og lejeres lyst til at energirenovere deres bolig.

Alle oplæg fra seminaret samt hæftet kan hentes på www.ecocouncil.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small