Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Bedre boligkomfort og mindre energiforbrug

Bragt i ”Grøn spalte” i Roskilde Avis

Af Søren Dyck-Madsen, energimedarbejder i Det Økologiske Råd

Kloden sveder – og Danmark har et ansvar, fordi vi har et af verdens højeste udslip af drivhusgasser regnet pr. indbygger. Det skyldes, at vi har et meget højt energiforbrug i vore boliger - og i trafikken. Vi producerer det meste af denne energi ved at brænde kul og olie af.

Her kan vi alle være med til at gøre noget. Ikke ved at forringe vores komfort, men ved at tænke os om, kan vi både mindske energiforbruget og forbedre indeklima og komfort i vores boliger.

Boligens varmeforbrug

Et velisoleret hus med en god ventilation er et bedre og sundere hus at bo i. Et godt isoleret hus uden kuldebroer giver ikke mug og skimmel, og børnene kan gå på bare fødder om vinteren.

Så hvis du i forvejen står over for at skulle renovere dit hus, så tænk lige efterisoleringen med. Det koster ikke voldsomt ekstra, det forbedrer boligens kvalitet og handelsværdi, og kan endda være en god forretning med penge at tjene.

Hvis du skifter tag, så få lidt mere isolering på samtidigt. Skifter du vinduer så køb de bedste vinduer og tænk over, om dit hus faktisk trænger til isolering af ydermuren samtidigt. Skal du skifte gulv, så få det bedre isoleret. Få checket dit varmesystem engang imellem, så det fungerer bedst muligt – og bruger mindre energi.

Men efterisolering skal følges af en ordentlig ventilationsløsning. For uden ventilation får man mug- og svampedannelse og andre indeklimaproblemer. Så spørg en fagmand, om der er behov for at se på ventilationen. Måske kan der etableres varmegenvinding.

Undgå spild af strøm

Vores el-forbrug er præget af stort spild, fordi vores mange apparater er købt i en for ringe standard. Et ”billigt” apparat kan nemt være dobbelt så dyrt, når strømforbruget regnes med over 10 år. Så spørg dig for, når nyt strømforbrugende udstyr skal købes. Her er Elsparefondens råd og anbefalinger om hårde hvidevarer, emhætter, pumper, sparepærer m.v. til stor hjælp.

Husk at slukke for opladerne til mobiltelefon, batterier m.v., og lad ikke de mange computere og andet elektronik stå på stand by. Du har ingen glæde af den spildte strøm. Men både du og klimaet skal bare betale for det alligevel.

Belysningen er endnu ikke på plads hos mange. Der findes nu gode og små energisparepærer til næsten alle formål.. Og lad være med at installere halogenspots. De bruger næsten lige som meget strøm som almindelige glødepærer, og du kan ikke senere anvende energisparepærer i fatningerne. Den nødvendige omformer til halogenbelysningen er altid tændt, også når lyset er slukket, og bruger derfor konstant strøm ligesom din oplader til mobiltelefonen.

Alt sammen gode råd, som kan forbedre komforten og samtidig mindske klimabelastningen.

Boligkomfort

Et godt isoleret hus giver høj komfort og et godt og sundt indeklima – samtidig med at det er godt for klimaet og giver en lav energiregning. (Foto fra Komfort-husene)

Få flere oplysninger på:
Elsparefonden tlf. 70 26 90 09, www.elsparefonden.dk
Det Økologiske Råd, tlf. 33 15 09 77, www.ecocouncil.dk
Kampagnen ”Spar 1 ton CO2” www.1tonmindre.dk
Miljøministeriet – Frontlinjen svarer på spørgsmål på tlf. 70 12 02 11 eller på mail: frontlinjen@frontlinjen.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small