Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Masser af potentiale for energibesparelser i apparater

Kommissionens nye udkast til energieffektivitets-handlingsplan (EEAP) mangler initiativer, der kan udnytte det allerede fungerende Ecodesign-direktiv bedre – ligesom den generelt er for ukonkret og udskyder beslutningen om bindende mål for lande eller sektorer, hvilket bl.a. de europæiske grønne organisationer har kritiseret.

Med ecodesign-direktivet stilles minimumskrav til især energiforbrug til en række forskellige produkter som fx køleskabe, fjernsyn mfl.

“På trods af at Ecodesign er et af de få initiativer, der faktisk har leveret store energieffektiviseringer og dermed kæmpe CO2-besparelser, er der ingen konkrete bud på hvordan man optimalt kan udnytte ecodesign til at komme tættere på 2020-målet om 20% højere energieffektivitet i 2020”, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Udover at fortsætte med de nuværende initiativer, planlægger Kommissionen blot at undersøge om flere områder kan inddrages under direktivet. Men det er langt fra tilstrækkeligt.

“Der er brug for klare ambitiøse mål for hvor meget ecodesign-krav skal bidrage med i CO2-besparelser. Som det er i øjeblikket bliver kravene unødvendigt slappe fordi, der ikke er et overordnet mål at stile efter. Samtidig bliver processen omkring tilblivelsen af ecodesign-krav unødig lang, da der ikke er opstillet reelle tidsfrister for hvornår reglerne skal være klar.”, siger Jeppe Juul.

Det er ikke ualmindeligt at tilblivelsen af regler for en produktype tager 5 år.

“Den lange proces betyder, at man nemt laver regler på baggrund af forældede data, og samtidig går man glip af enorme energibesparelser, fordi reglerne træder senere i kraft, og de værste energislugere derfor bliver fjernet senere fra det europæiske marked. Vi er simpelthen nødt til at udnytte disse energibesparelser optimalt – både af hensyn til klimaet og vores økonomi”, siger Jeppe Juul og understreger dette er et af de områder hvor man faktisk tjener penge på at spare CO2.

Den nye energieffektivitets-handlingsplan blev lanceret samtidig med Roadmap 2050, der skal vise EU vejen væk fra en kulstofbaseret økonomi.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small