Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Stort flertal: Danmark skal gøre meget mere for at beskytte klimaet

En ny meningsmåling viser, at den danske befolkning bakker massivt op om en mere ambitiøs klimapolitik.

En ny meningsmåling viser, at den danske befolkning bakker massivt op om en mere ambitiøs klimapolitik. Danskerne ønsker også, at klimaproblemet bliver et emne i den kommende valgkamp.  Det viser en dugfrisk undersøgelse, som er lavet af Epinion for WWF Verdensnaturfonden, Greenpeace, Det Økologiske Råd, CARE og Vedvarende Energi.

Det er opsigtsvækkende, at et så markant flertal ønsker en langt mere aktiv og vidtgående energi- og klimapolitik end den, der føres i dag. 88% mener, at den danske el- og varmeforsyning skal omstilles, så den er baseret på 100% vedvarende energi inden for de næste 25 år. Og et flertal på 67% mener, at Danmark skal gøre en langt større indsats for at nedbringe CO₂-udslippet.
Noget tyder på, at danskerne har forstået klimabudskabet igennem de seneste år. Enigheden for at gøre noget ved problemet fordeler sig nemlig bredt i stort set hele befolkningen. Der er næsten lige mange mænd og kvinder, som vil gøre noget ved klimaproblemet, og enigheden gælder også på tværs af alder og geografisk placering. Uenighederne begynder først at melde sig, når vi kommer til det politiske tilhørsforhold. Og her er K + LA endda nogle gange mindre enige i at gøre noget ved udfordringen end DF’s vælgere, mens der er stor opbakning på venstrefløjen.

"Når 88% af befolkningen støtter en hurtig omstilling af el og varme til vedvarende energi, bør vore politikere også kunne blive enige om hurtigt at sætte meget mere fart på omstillingen" tilføjer Marianne Bender, formand for VedvarendeEnergi.
”Og når så mange danskere er enige i, at vores el-produktionen skal være baseret 100 % på vedvarende energi om 25 år, bør regeringen tage konsekvensen og glemme alt om kulkraft med CO2-lagring”, tilføjer Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder i Greenpeace.
Danmark ligger på en global førsteplads inden for produktion af klimateknologi. Men vi risikerer at miste den til fremstormende lande som Kina, USA og Brasilien, hvis ikke vilkårene for forskning og udvikling og investeringer forbedres inden for kort tid. Vi halter simpelthen bagud. 7 kinesiske virksomheder ligger allerede på top 15 over de største vindmøllefabrikanter i verden. Den nye kinesiske 5 års plan vidner også om, at tingene ikke vil gå stille for sig fra nu af. Og Præsident Obama har udfordret amerikanerne til, at USA’s elforsyning skal komme fra ren energi inden 2035.

”Undersøgelsen sender et klokkeklart signal om, at danskerne vil se landet være fossilfrit hellere i dag end i morgen. Nu har vi serveret befolkningens ønske på et sølvfad. Det er ikke kun, klodens fremtid der er på spil. Det er også Danmarks. Hvis vi først bliver overhalet af de andre lande på at udvikle fremtidens grønne løsninger, er der næppe en kinamandschance for, at vi kan tilbageerobre positionen”, siger John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden.
”Omstilling til en grøn økonomi kan være med til at skabe jobs i Danmark, men det kan det også være med til at dæmme op for de globale klimaændringer, som allerede nu rammer de fattigste lande hårdt. Jo før vi kan reducere vores CO₂ udledning, jo større chance har vi for at forebygge klimaafledte katastrofer i udviklingslandene”, siger Poul Erik Lauridsen, som er klimakoordinator hos CARE Danmark.
Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd er enig ”Vi håber, at politikerne med denne ny viden vil lytte til befolkningen og komme i gang med at udvikle fremtidens samfund. Vi har brug for en overordnet politisk udmelding, der batter noget, for at alle trækker i samme retning på samme tid. Det handler om, hvad vi skal leve af”.
De fem organisationer, som står bag undersøgelsen, opfordrer politikerne til at bringe klima- og energi længere op på dagsordenen og tydeligt markere, hvad de vil.

For yderligere information kontakt Pressechef Charlotte Brix Andersen, WWF Verdensnaturfonden på mobil 3172 8560 eller c.brix@wwf.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small