Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

De vise mænd redder ikke klimaet

Svar til vismændene fra Det Økologiske Råd og Verdensnaturfonden – kvoter og afgifter overflødiggør ikke støtte til energiforskning. Sendt til Politiken men ikke optaget.

Af: Christian Ege, Forbrugerrådet/Det Økologiske Råd og Gitte Seeberg, WWF Verdensnaturfonden, medlemmer af Det Miljøøkonomiske råd

De økonomiske vismænd træder ned ad den forkerte sti. I Politiken den 3. april skriver de, at der gives for meget offentlig støtte til energiforskningen. At det er et ineffektivt middel til at lave skiftet til vedvarende energi, som er den vej, vi skal.  

I stedet mener de, det vil være langt mere effektivt at lægge en afgift på udledningen af CO₂. Men den tilgang til at løse problemet er desværre ikke realistisk. Den vigtigste årsag er, at hver gang det kommer på tale, udgår der et ramaskrig fra erhvervslivet. Afgifterne forringer konkurrenceevnen, siger de. Derimod er forslaget om afgifterne et meget effektivt middel til at få politikerne op af stolene og skrotte enhver plan om at hæve dem.

Det er vel derfor, vismændene nu mener, Danmark skal stille sig i spidsen for at få vedtaget et globalt kvotehandelssystem med en høj pris på udledningen af CO₂. Men med EU's mislykkede kvotesystem i tankerne, er denne anbefaling svær at forstå. EU har undergravet sit eget system ved at udstede alt for mange kvoter, og kvoteprisen er blevet så lav, at den slet ikke giver den nødvendige tilskyndelse til, at virksomhederne sparer på de fossile brændstoffer. Det er absurd at forestille sig, at man nu globalt skulle kunne blive enige om et kvotesystem, som virker – modsat EUs

Vismændene mener da heller ikke, at en stærk forskningsindsats kan kombineres med fremsynede energieffektive løsninger, så længe der opereres inden for i hvert fald EU’s kvotesystem. For hvis danskerne sparer på de fossile brændstoffer, vil EU's kvotesystem, som det er nu, blot tillade andre EU-lande at bruge mere. Nuvel, kvotesystemet er langt fra effektivt. Men det vil en stærk forskningsindsats være for at bringe os fremad.

For det første ligger store dele af vores forbrug og udslip uden for kvotesystemet. Det gælder transport, landbrug, boliger uden fjernvarme samt de mindre virksomheder. Her er der noget at udvikle og spare uafhængigt af EU's kvotesystem.

For det andet bliver der ikke tale om, at Danmark overopfylder sine mål inden for EU's kvotesystem. Regeringen styrer efter, at vi skal købe os fra en stor del af vores forpligtelse til at reducere drivhusgasserne. Dvs. vi køber os ind i projekter uden for EU, og dermed køber kvoter, især i Kina. Det er påvist, at disse projekter er langt mindre gavnlige for klimaet end besparelserne er herhjemme. Det skyldes, at man køber sig ind i projekter, som alligevel ville være blevet gennemført også uden støtte fra EU-lande – fordi de er rentable i sig selv.

Og endelig vil det i særdeleshed være gavnligt at udvikle kompetencer inden for vedvarende energi og energibesparelser, fordi det vil skabe job og eksportmuligheder. Af denne grund vil det være at være på forkant med udviklingen, hvis et land som Danmark investerer i forskning – frem for at betale Kina for at udvikle teknologien og skabe jobs dér.

Det skriger til himlen at vismændene går ud med et budskab om, at støtten skal opgives til energiforskningen, og at vi i stedet skal indføre et globalt kvotemarked med en høj pris på CO2, når vi kan se, hvor ineffektivt EU-systemet har været,. Der er jo netop brug for at understøtte en sprudlende forskningssektor, som vil understøtte konkurrencedygtige virksomheder, og som vil give os mulighed for at rejse danske energifyrtårne, der vil stå som eksempler inden for udviklingen henimod det fossilfrie samfund.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small