Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Strengere straffe til mærke-fuskere

Efter det for nylig blev afsløret at 5 ud af 11 undersøgte luft-til-luft varmepumper uretmæssigt havde smykket sig med energimærke A, kræver Det Økologiske Råd nu at, der bliver taget hårdhændet fat på de virksomheder, der fusker.

Det er afgørende for tilliden til energimærkningsordningen, at reglerne bliver effektivt håndhævet, og at det ikke kan betale sig at fuske. Det kan det desværre i dag”, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Flere undersøgelser har vist at et forholdsvist stort antal produkter ikke overholder lovkravene. Blandt andet viste en test sidste år, at 6 ud af 15 lavenergipærer ikke levede op til de holdbarhedskrav, der kræves for at produktet er lovligt i EU. De ansvarlige virksomheder blev ikke draget til ansvar.

Myndighederne er for flinke og langmodige overfor disse virksomheder. Når en virksomhed sælger et ineffektivt D-mærket apparat som et A-mærket, er der ikke bare tale om en fejl, der skal rettes. Der er tale om en lovovertrædelse, der skal straffes” siger Jeppe Juul.

De såkaldte ecodesign-krav, hvor der sættes minimumsstandarder for produkter, og så den kendte energimærkningsordning er begge to værktøjer EU bruger for at forbedre energieffektiviteten i produkter og minimere CO2-udledningen.

Når reglerne ikke bliver effektivt håndhævet, og de virksomheder der svindler ikke bliver retsforfulgt, skaber man en situation hvor det kan betale sig at svindle. De virksomheder der følger reglerne mister markedsandele til fuskerne. I praksis betyder det, at man som forbruger ikke nødvendigvis kan stole på energimærkerne og dermed undergraves hele mærkningsordningen, der ellers er et af de væsentligste redskaber til mere energieffektive produkter og et lavere CO2-udslip”, siger Jeppe Juul.

Det Økologiske Råd arbejder løbende for skrappe krav til produkters energieffektivitet og for en effektiv håndhævelse af kravene.

Yderligere oplysninger

Rapport om test af lyskilders brugsegenskaber, Energistyrelsen 2010:

http://www.ens.dk/da-DK/ForbrugOgBesparelser/ApparaterOgProdukter/Ecodesign/Documents/FINAL%20Rapp_Lyskildetest%20april%202010+bilag.pdf

Navnene på de luft-til-luft varmepumper, der bryder loven er endnu ikke offentliggjort.. Se endvidere: http://ing.dk/artikel/119656-energistyrelsen-slaar-alarm-fusk-med-maerkning-af-varmepumper?utc_medium=mobile&utc_source=mobile&utf_campaign=mobile&force_non_mobile


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small