Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Pressemeddelelse: Danmark har brug for både mere vind og biogas

De seneste dages negative presseomtale om prisen på havvindmøller bygger på forkerte tal – pressemeddelelse fra Det Økologiske Råd

Avisen Jyllands-Posten har haft en række artikler vendt imod vindmøller, med påstand om at vind er for dyrt - med støtte fra især landbrugets erhvervsvirksomheder.
Naturligvis er det vigtigt at gennemføre omstillingen fra fossile brændsler til vedvarende energi senest i 2050 så billigt som muligt. Og at Anholtmøllerne bliver forholdsvis dyre er også slået fast mange gange – især på grund af en forfejlet udbudsform. Men så er det heller ikke værre.
For desværre bruger JP og de citerede erhverv forkerte tal for omkostningerne for vindudbygningen. Og det er ikke rimeligt i en saglig debat. For det første får selv Anholt-møllerne kun det høje tilskud på ca. 70 øre pr. kWh i omkring 12 år. Herefter falder tilskuddet bort, og møllerne må sælge strømmen til markedsprisen. Det giver et tilskud på gennemsnitligt 35 – 40 øre pr. kWh i møllernes forventede levetid.
For det andet tyder alt på, at udbuddet af Anholt-møllerne bliver en enlig svale. Udbudsmåden er allerede i gang med at blive revideret. Og andre tiltag spirer frem.
F.eks. planlægges fem såkaldte ”kystmølleparker”, som fem kommuner samlet har ansøgt om. Når de forhåbentlig realiseres, skal de klare sig med et tilskud på 30 – 50 øre i tilskud i de første 8 - 10 år, og derefter vil de ikke få tilskud. Dette svarer til et fast tilskud pr. kWh i møllernes levetid på 15 – 25 øre pr. kWh. Og vindmøller på land er endnu billigere pr. kWh.
Disse beløb er faktisk lavere end de miljø- og klimaskader, som anvendelsen af fossile brændsler er årsag til. Men disse betales af samfundet i stedet for over el-prisen. Og beløbene er også lavere end de direkte tilskud, som f.eks. biogas og 2-generations bioethanol har brug for.
Sekretariatsleder i Det Økologiske Råd Christian Ege udtaler:
”Klimakommissionen gjorde det klart, at når vi skal omstille fra fossile brændsler, så må alle virkemidler tages i brug, både energibesparelser og vedvarende energi, herunder vindenergi, biogas og solenergi”.
”Hvis man gerne vil sammenligne priserne for denne indsats, skal det ske på reelle vilkår, hvor både de faktiske opførelsesomkostninger, driftsudgifter og miljøomkostninger medtages.”  
”Det er ikke rimeligt eller gavnligt for omstillingen til vedvarende energi, når JP og en række erhverv kritiserer vindkraft udbygningen på baggrund af mangelfulde tal.”

Med venlig hilsen

Christian Ege, Sekretariatschef i Det Økologiske Råd
Tlf: 33 18 19 35


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small