Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Forbrugere får klar besked om klimavalg på strømmarked

Nye krav til elhandleres salg af strømprodukter med klimavalg giver forbrugere klar besked om strømprodukternes reelle klimaeffekt.

Pressemeddelelse
11. december 2009

Nye krav til elhandleres salg af strømprodukter med klimavalg giver forbrugere klar besked om strømprodukternes reelle klimaeffekt.

Markedet for strømprodukter med løfte om eksempelvis CO2-reduktion eller mere vedvarende energi bliver mere gennemsigtigt. Det er tanken bag en ny produktdeklaration, som en bredt sammensat arbejdsgruppe har udarbejdet og offentliggør fredag.

Deklarationen henvender sig til elhandlerne, og indebærer, at elhandlerne skal lave præcise varebeskrivelser for produkter, som i dag beskrives med betegnelser som grøn strøm, klimavenlig eller ”godt for miljøet”. Det betyder, at elhandlerne bliver mødt med krav om at dokumentere, at strømprodukterne lever op til det, de lover. Det skal give forbrugerne sikkerhed for, at købet lever op til forventningen om klimaeffekt.

- I Dansk Energi er vi glade for at kunne rydde op i produkterne og give forbrugerne det, de har krav på: nemlig klar besked. Vi synes, det er en klar forbedring for alle, også elhandlerne. Vi synes, det har været et konstruktivt samarbejde og er glade for, at deklarationen er så bredt funderet, siger Lars Hansen, afdelingschef i Dansk Energi.

Arbejdsgruppen bag deklarationen består af Energinet.dk, Energistyrelsen, Forbrugerrådet, Det Økologiske Råd, Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Energi/Dansk Elhandel.

Strømprodukterne kan groft deles op i tre kategorier. Den ene har klimafordel og betyder, at man betaler for, at elhandleren køber og annullerer CO2-kvoter, der svarer til ens elforbrug, og dermed er man med til at sænke det europæiske loft over elproduktionens CO2-udledning. Mens den anden betyder, at man som forbruger betaler for nye investeringer i vedvarende energi – og dermed er med til at fremskynde udbygningen af vedvarende energi.

Den tredje kategori omfatter betaling for vedvarende energi-certifikater fra allerede eksisterende anlæg med vedvarende energi. De tre hovedkategorier bliver delt ud på seks typer produkter, som elhandlerne skal dokumentere efter.

Deklarationen kommer fra 1. januar 2010 til at danne grundlag for produktbeskrivelser og søgemuligheder på Elpristavlen.dk.

Arbejdsgruppen evaluerer deklarationen medio 2010.

Med venlig hilsen
Dansk Energi
Presseansvarlig
Eva Tingkær
Mobil: 22 75 04 73

Download: Branchedeklaration af elprodukter med klimavalg


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small