Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Nye mærkningskrav gør det nemt at vælge energieffektivt fjernsyn


EU's energimærkning af fjernsyn træder i kraft d. 30.november. Det økologiske Råd ser det som et betydeligt fremskridt.

Den 30. november træder EU's nye energimærkningsregler for fjernsyn i kraft. Det betyder at fjernsyn nu energimærkes som vi kender det fra fx køleskabe. Udover at fjernsynet nu mærkes med den velkendte A-G mærkning er det nu også lovpligtigt, at man som forbruger får oplysning om hvor meget energi fjernsynet bruger i tændt tilstand og hvor meget energi fjernsynet kan forventes at bruge om året.

”Vi har store forventninger til energi- og miljøgevinsten ved at miljømærke fjernsyn. Ved at krævesynlige oplysninger om energiforbrug skaber man et nyt vigtigt konkurrenceparameter. Dette har haft stor betydning for udviklingen i andre produktgrupper”, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Derudover har EU allerede vedtaget såkaldte ecodesign-krav til fjernsyn, der betyder at de mest ineffektive apparater er blevet forbudt. Disse ecodesign-krav strammes yderligere 1. april 2012.

I forhold til den forventede udvikling for energiforbruget til fjernsyn i EU betyder Ecodesign-kravene og den nye energimærkning at der spares 43 TW årligt fra 2020 svarende til mere end Danmarks samlede elforbrug og ca. 1,6 % af EUs samlede elforbrug (2007). ”Der rigtigt mange penge at spare ved at købe energieffektive apparater og det betyder også at vi som samfund nemmere kan mindske vores energiforbrug og CO2-udledning betydeligt”, siger Jeppe Juul.

Fra 1. april 2012 er der også krav om de energioplysninger, der angives på produkterne også skal gives i forbindelse med fx salg over internettet, og i reklameaviser. Flere større forhandlere er dog allerede begyndt at give forbrugerne disse oplysninger.

I forvejen gælder der regler for fjernsyn der betyder, at energiforbruget til stand-by maximalt må være på 1 W.

 

Jeppe Juul, energimedarbejder og Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd

 

Yderligere oplysninger

Christian Ege, 33181933 / 28580698

Jeppe Juul, mobil 30299982

 

Link til grafik med det nye energimærke til fjernsyn:

http://ec.europa.eu/energy/efficiency/labelling/doc/televisions.zip


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small