Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Kurs mod katastrofal klimaaftale på COP17

Dansk Energi og danske NGO’er enige: Kurs mod katastrofal klimaaftale på COP17

EU’s forhandlingslinje på klimatopmødet i Sydafrika risikerer at umuliggøre den nødvendige globale klimaindsat ved at tillade, at USA og de andre store forurenende lande først fra 2020 skal være dækket af en forpligtende klimaaftale. Derved fjernes det nødvendige pres på disse lande, og en overholdelse af EU’s egen 2 graders klimamålsætning bliver umulig. Samtidigt mindsker det markedet for vedvarende energi og energieffektive løsninger. I stedet bør EU kræve en kort tidsperiode inden en ny aftale træder i kraft, og at indsatsen her og nu styrkes væsentligt.

Klimatopmødet i Sydafrika risikerer at låse verden fast på kurs mod uoverskuelige klimaændringer, advarer Dansk Energi og danske NGO’er i 92-gruppen. På klimatopmødet diskuterer verdens lande, hvad der skal ske, når første periode af Kyoto-protokollen udløber i 2012. EU er rede til at forpligte sig til en ny periode, men forudsætter, at de andre store udlederlande som USA, Kina og Indien samtidigt tilslutter sig en køreplan frem mod en forpligtende aftale for alle lande. EU’s forslag er, at en ny klima-aftale skal være forhandlet færdig i 2015, men derefter kan vente med at træde i kraft til så sent som 2020. Ud over konsekvenserne for klimaet giver det ikke de optimale vilkår for det erhversliv, som skal investere i fremtidens energiteknologiske ønsker.

"Det er godt, at EU vil forpligte sig til at fortsætte Kyoto-protokollen”, siger Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, fra klimatopmødet i Sydafrika. ”EU sikrer derved, at den eneste forpligtende globale klimaaftale, vi har, fortsætter. Men det er helt utilstrækkeligt, hvis store udledere som USA og Kina slipper for at skulle gøre yderligere i 9 år mere. Det er dårligt nyt for klimaet og markedet for energiteknologi".

Dansk Energi og de danske NGO’er mener, at EU bør kaste alle kræfter ind for at sikre en forpligtende klimaindsats fra alle de store udlederlande så hurtigt som muligt. ”EU bør ikke tro på luftige løfter om en klima-aftale efter 2020”, siger Troels Dam Christensen, koordinator i 92-gruppen, et netværk af danske miljø- og udviklingsorganisationer. ”En ny aftale må være på plads senest i 2015 og træde i kraft umiddelbart derefter. Hvis en ny klimaaftale først træder i kraft fra 2020, vil det reelt betyde, at håbet om at holde den globale temperaturstigning under 2 grader forsvinder”.

Dansk Energi og 92-gruppen peger på, at EU har lyttet for meget til USA i klimaforhandlingerne, og i stedet for at fokusere på, hvad der sker efter 2020, bør EU insistere på, at forhandlingerne resulterer i handling her og nu.

”EU burde i forhandlingerne om Kyoto-protokollens fremtid og en ny klima-aftale have meget mere fokus på, hvordan der sikres en klimaindsats her og nu. Hvis det, USA og de andre store udlederlande vil tilbyde EU for at fortsætte i Kyoto-protokollen, er så dårligt, at det underminerer den nødvendige globale klimaindsats, bør EU sige nej tak til handlen”, udtaler John Nordbo, WWF Danmark.

Både Dansk Energi og 92-gruppen hilser det velkomment, at EU nu er gået sammen med gruppen af mindst udviklede lande og små ø-stater for at påvirke forhandlingerne i mere ambitiøs retning.

”Det er godt, hvis EU nu vil samarbejde tættere med verdens fattigste og mest sårbare lande. Vi håber, at dette samarbejde vil lægge yderligere pres på de store udledere for at tage ansvar og samtidig få EU til at indse, at en aftale om styrket indsats fra alle verdens store udlederlande under ingen omstændigheder kan vente til 2020”, siger Søren Dyck-Madsen, Det Økologiske Råd.

 

For yderligere information kontakt:

Troels Dam Christensen, koordinator, 92-gruppen, +45 21 72 79 57,

lokal mobil i Sydafrika +27 74 17 02 267, mail: tdc@92grp.dk

Lars Aagaard, administrerende direktør Dansk Energi, +45 22 75 04 50

John Nordbo, WWF + 45 21 34 22 92, lokal mobil i Sydafrika +27 72 08 96 741

Søren Dyck-Madsen, Det Økologiske Råd, +45 30 89 60 80

92-gruppen – Forum for Bæredygtig Udvikling er et netværk af 22 danske udviklings- og miljø-organisationer, se www.92grp.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small