Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Gerne et bredt energiforlig, men kun hvis det er ambitiøst

De grønne organisationer er enige: Sælg ikke ambitionerne, blot for at få et bredt forlig.

De grønne organisationer konstaterer, at V og K ikke ser ud til at ville være med til at sikre, at Danmark på en omkostningseffektiv måde omstiller fra fossile brændsler til vedvarende energi. Det er ærgerligt, men det vigtigste er, at der tages ordentligt fat på en ambitiøs omstilling. Ambitionen må ikke sælges, blot for at få et bredt energiforlig.

Det er oven i købet langt billigere at investere nu og høste de økonomiske fordele ved at spare på både energiforbruget og de fossile brændsler på længere sigt - hvis man indregner reduktionen i energiomkostninger gennem energibesparelser og mindsket brug af fossile brændsler. Det gælder både for virksomheder og husholdninger. Der er tale om ganske små merudgifter, sammenholdt med de stigninger i olieprisen, som forventes fremover. De fleste udgifter er lagt på husholdningernes varmeregning – og her er det beregnet til ca. 38 kr/måned. Det kan ikke true nogen husholdningers økonomi.

Samtidig giver investeringerne nye danske arbejdspladser, og et godt skub til de danske green tech virksomheder, som allerede nu bærer en betydelig del af den danske eksport.

Mange organisationer har ønsket et bredt forlig, for at skabe sikkerhed om investeringsvilkårene på energiområdet. Ser man imidlertid på karakteren af de forslag i ”Vores Energi”, som nu ser ud til at kunne vedtages med et smalt forlig, er der ikke ret meget, som man kan frygte for at blive ”rullet tilbage”, hvis et regeringsskifte skulle blive aktuelt om knap 4 år.

Vi håber dog stadig, at den danske praksis med brede energiforlig genoptages, når bølgerne efter dette brud har lagt sig. Men det kræver at V og K indser, at det er en fordel for Danmark at være på forkant internationalt, og at investeringer i en grøn omstilling er en lovende dansk vej ud af den nuværende krise.

Regeringens energiudspil er tilpasset, så det møder bred opbakning i dansk erhvervsliv. Vi er således glade for, at f.eks. Dansk Erhverv anerkender det pragmatiske i regeringens udspil og kalder energiudspillet for ”spiseligt for erhvervslivet”. Tidligere har DI udtalt noget lignende. Man kan jo kun håbe, at det kan få V og K til at forlade deres isolation.


Tarjie Haaland    John Nordbo        Christian Ege
Greenpeace        WWF        Det Økologiske Råd
33 37 63 94        35 24 78 53        33 18 19 33


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small