Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

TV mangler energimærker

Det Økologiske Råd har undersøgt 25 fjernsynsforhandlere for at se om de overholder reglerne om at energimærke alle fjernsyn i butikkerne, der har været gældende fra 1. december 2011.

Af de undersøgte butikker var det kun en kædes butikker (Elgiganten), der overholdt lovgivningen. De resterende kæder er nu blevet anmeldt til tilsynsmyndigheden Energistyrelsen med krav om bødestraf.De anmeldte kæder er:

Fona, Føtex, Bilka, Expert, TDC, Kvickly, Aldi, Hifi-klubben.

Af disse kæder var der ingen af de undersøgte butikker, der havde mærket over halvdelen af produkterne, og de fleste af butikkerne havde kun mærket ingen eller ganske få produkter. Flere ekspedienter i de undersøgte butikker har oplyst at mærkerne skam ligger i kasserne fra producenterne, men at de ikke lige er så gode til at få dem sat op.

“Det er skandaløst at så mange kæder overtræder lovgivningen på dette område, og snyder forbrugerne for de oplysninger de har ret til. Alt for mange energi-ineffektive fjernsyn er blevet langet over disken i de sidste par måneder på den bekostning til skade for forbrugernes pengepung og miljøet”, siger Jeppe Juul, Energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Kæderne har allerede igennem en lille års tid fået tilsendt energimærkerne sammen med produkter. På trods af dette har kun en kæde formået at overholde lovgivningen.

Hvorfor er det vigtigt
Fra reglerne trådte i kraft 1. december og frem til nu er der solgt et ganske betydeligt antal fjernsyn pga. signalskiftet. Størstedelen af forbrugerne der har købt fjernsyn i denne periode har i praksis ikke haft mulighed for at vælge apparat på baggrund af energimærket. Dette til trods for at der kan være flere hundrede kroner i forskel i driftsomkostninger på fjernsyn med forskellige energimærker og at der også kunne være sparet betydelige mængder energi.

“Når man køber et fjernsyn vælger man også samtidig hvor store udgifter man skal have til fjernsynets drift i de kommende år. Når man ikke giver forbrugerne de nødvendige oplysninger i form af energimærkerne skævvrider man markedet til fordel for de mere ineffektive produkter, hvilket dels betyder større samlede omkostninger til fjernsynet for den enkelte, og et større energiforbrug og CO2-udslip for samfundet”, siger Jeppe Juul

Formålet med at energimærke fjernsynene er at give forbrugerne et simpelt og effektivt redskab til at købe mere energieffektive produkter, og dermed sænke Danmarks og EUs energiforbrug og CO2-udledning. Samtidig skabes en øget konkurrence blandt producenternefor at skabe mere energieffektive produkter, ligesom det fx er sket i forbindelse med frysere og køleskabe.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small