Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Energiforlig: Liberal Alliances påstande er forkerte

Liberal Alliances påstande om at Folketingets brede energiforlig vil koste 10.000 kr ekstra for hver dansker, og at det ikke hjælper på klimaet er falske.

DRs Detektor-redaktion har d. 3.4. undersøgt Liberal Alliances kampagne mod Folketingets brede energiforlig: at det vil koste 10.000 kr ekstra for hver dansker, og at det ikke hjælper på klimaet, fordi EU's kvotesystem gør, at den CO2, der spares i Danmark, i stedet udledes i andre EU-lande. Detektor siger ”falsk” til den første påstand, men sagde i første omgang ”sandt” til den anden. Men i virkeligheden er den anden også falsk – og deres ”sandt” til den anden påstand fremgår da heller ikke længere af Detektors hjemmeside. Når kvotepåstanden også er falsk skyldes det, at EU's kvotesystem i realiteten allerede er brudt sammen og ikke længere lægger nogen form for begrænsning på brug af fossile brændsler. Det kræver lidt forklaring.

EU har besluttet at ville sænke sit udslip af drivhusgasser med 80-95% i 2050. Men på vejen dertil har man indtil videre kun besluttet at reducere med 20% i 2020. Man har ovenikøbet tilladt at halvdelen af denne reduktion kan købes uden for EU. Der skal altså kun reduceres med 10% inden for EU. Undersøgelser viser, at projekter uden for EU – de gennemføres langt overvejende i Kina – har meget ringe klimaeffekt, idet man køber sig ind i projekter, som alligevel ville være blevet gennemført.

Samtidig har man uddelt så mange gratis kvoter, og finanskrisen har betydet en nedgang i produktionen. De to ting tilsammen medfører, at hele systemet er oversvømmet med kvoter, og målet om 10% på hjemmebane i 2020 opfylder sig selv uden der skal tages nogen initiativer. Forudsætningen for Detektors konklusion er, at der sidder virksomheder derude og mangler kvoter til at øge deres forbrug af fossile brændsler. Men det gør der ikke. Alle har så at sige kvoter i banken, som de håber at kunne overføre til næste periode efter 2020. Er der endelig en virksomhed, der mangler kvoter, er de så billigt til salg, at det på ingen måde begrænser denne virksomhed i at bruge flere fossile brændsler. Derfor er det en falsk forestilling, at frigjorte kvoter i Danmark havner hos sultne europæiske virksomheder, som så kan øge deres forbrug af fossile brændstoffer. De der ønsker at gøre dette, gør det allerede uden nogen begrænsning.

Vi er helt klar over, at vismændene i Danmark mener noget andet. Men spørg klimakommissær Connie Hedegaard. Hun har foreslået, at EU's mål i 2020 skal skærpes til 25%, og disse vel at mærke alene skal gennemføres ”på hjemmebane” og ikke købes uden for EU. Eller spørg Europaparlamentet, den danske og mange andre regeringer i EU. De foreslår, at EU skal tilbagekalde en stor del af de kvoter, som er uddelt – for at bringe kvotesystemet til at fungere. De er klar over, at EU's beslutning om at nå 20% vedvarende energi i 2020 og et mål for energibesparelser ellers blot vil forstærke kvotesystemets sammenbrud. På det nylige topmøde i EU blev et forslag om at opsuge kvoter kun stoppet af et veto fra Polen, som med sin kulproduktion profiterer af det sammenbrudte kvotesystem.

Begge påstandene i Liberal Alliances kampagne er altså falske.

Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd
John Nordbo, miljøchef, WWF Verdensnaturfonden


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small