Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Elektronikvirksomheder og NGO'er kræver turbo på energikrav

En usædvanlig alliance ønsker en hurtigere udmøntning af ecodesign-direktivet.

Det Økologiske Råd og en række andre NGOer i Europa, opfordrer sammen med ledende elektronikfirmaer som Philips, Electrolux, Bosch and Siemens, EU til at sætte turbo på at skabe flere bindende minimumskrav til apparaters energieffektivitet (det såkaldte ecodesign-direktiv).

”Implementeringen af Ecodesign-direktivet går for langsomt, og derved tabes betydelige mængder sparet energi og penge på gulvet. Direktivet har et kæmpe potentiale, og er en af de væsentligste bidragsydere til at hjælpe EU frem mod sit mål om at opnå 20 % højere energieffektivitet i 2020. Derfor er det vigtigt at udnytte det optimalt”, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

I en fælles opfordring til EU foreslås det således, at

  • Der etableres klare prioriteter og ambitiøse og realistiske deadlines for produktkategorierne så producenterne kan regne med at reglerne træder i kraft på et givent tidspunkt.
  • Det sikres at metodologien for at sætte effektivitetsstandarder bedre afspejler virkelighedens omkostninger og innovation.
  • Der afsættes flere ressourcer både på europæisk og nationalt niveau for at ecodesign- og energimærkningsregler til flere og nye produkter, og for at kravene træder i kraft rettidigt og med et tilstrækkeligt ambitionsniveau
  • Markedsovervågningen forbedres i medlemsstaterne så forbrugerne kan stole på energimærkerne, produkterne overholder minimumskravene og det sikres at der konkurrences på samme vilkår på markedet

”De virksomheder der virkelig satser på at udvikle stadigt mere energieffektive kvalitetsprodukter understøttes bedst i disse bestræbelser ved at der laves klare og ambitiøse krav til energi-effektivitet på det europæiske marked”, siger Jeppe Juul.

Med de allerede eksisterende ecodesign-krav til apparaters energieffektivitet forventer EU i 2020 at spare hvad der svarer til ca. 14 % af EU's samlede elforbrug.

”Når industrien og NGO’erne er enige bør det være på den flade hånd for politikerne også at handle”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

Den fælles henvendelse til beslutningstagerne i EU og medlemsstaterne kan ses her:

http://www.coolproducts.eu/resources/documents/120618.joint-statement.pdf

Yderligere oplysninger
Jeppe Juul, Tlf. 33 18 19 48

For yderligere information kan vi henvise til vores nye Ecodesign publikation: http://tinyurl.com/cnnfom3


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small