Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

48 miljøorganisationer: Fasthold uran-nultolerance-politik

arktis 48 miljøorganisationer fra mange lande opfordrer det grønlandske landsstyre og den danske regering til at fastholde uran-nultolerance-politikken i Rigsfællesskabet. Landsstyret ønsker at ophæve forbuddet mod uranbrydning i Grønland, og den danske regering har accepteret det.

Pressemeddelelse:

48 miljøorganisationer opfordrer til at fastholde uran-nultolerance-politikken i Rigsfællesskabet

Nuuk og København, 26 april 2013

48 miljøorganisationer fra mange lande opfordrer det grønlandske landsstyre og den danske regering til at fastholde uran-nultolerance-politikken i Rigsfællesskabet. Begge har for nyligt tilkendegivet, at de ønsker at ophæve forbuddet mod uranbrydning i Grønland.

Derfor har Avataq, NOAH Friends of the Earth Denmark og Det Økologiske Råd taget initiativ til denne resolution til landsstyreforkvinde, Aleqa Hammond, og statsminister Helle Thorning-Schmidt. Resolutionen opfordrer Naalakkersuisut - det grønlandske landsstyre - og den danske regering til at fastholde uran-nultolerance-politikken i Rigsfællesskabet. Uranudvinding er unødvendig, da det er muligt at udvinde de sjældne jordarter andre steder, hvor de ikke forekommer sammen med uran.

”Den planlagte uranudvinding i Kuannersuit (Kvanefjeldet) vil efterlade millioner af tons tailings, der indeholder nogle af de giftigste radioaktive materialer, der findes. Affaldet forbliver radioaktivt i flere hundrede tusinder år og de langsigtede følger kan blive en omfattende radioaktiv forurening, som på grund af sundhedsfaren kan gøre det nødvendigt at forbyde landbrug, fiskeri, fangst og husdyravl i betydelige dele af Sydgrønland, ligesom det kan blive sundhedsfarligt at bo der”, udtaler Mikkel Myrup, formand for Avataq. ”I Grønland er vi derfor glade for al den internationale støtte, vi kan få til vores modstand mod uranbrydning”.

Resolutionen understøttes af 48 NGOer fra hele verden, herunder nogle af de største internationale netværk af miljøorganisationer, samt NGOer fra 27 lande. Resolutionen kan downloades her >>

Opfordringen kommer på 27-års dagen for nedsmeltningen af reaktor 4 på det ukrainske Tjernobyl atomkraftværk. Det er ikke kun de store ulykker, men hele kæden af processer fra brydning af malmen til anvendelsen i reaktorer og til opbevaring af og kontrol med radioaktivt affald i hundredtusinder af år, der er farlig.

”Atomkraften blev taget ud af dansk energipolitik i 1985 og forbuddet mod uranbrydning hænger helt sammen med det, ” udtaler Palle Bendsen fra NOAH Friends of the Earth Denmark. ”Det er forkasteligt, at regeringen nu vil ændre kurs i spørgsmålet om uranbrydning og dermed atomkraft. Mineprojektet i Kuannersuit kan gøre Rigsfællesskabet til den femte største uraneksportør i verden”

”De langsigtede omkostninger af den radioaktive forurening kan blive så store, at de langt overstiger den kortsigtede økonomiske gevinst fra uranbrydningen”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder for Det Økologiske Råd, og uddyber: ”Hverken det private selskab, der har licens til minedrift i Kuannersuit, eller det grønlandske selvstyre har nok økonomiske ressourcer til at afbøde skadevirkningerne fra millioner af tons affald, der er radioaktivt i tusinder af år. Og den danske stat, som ellers vil få gevinst af uranbrydningen, har ikke givet en garanti for, at den vil dække disse udgifter”.

For nærmere oplysninger, kontakt:

Mikkel Myrup, Avataq – tlf.: (+299) 22 84 23, e-mail: mikkelmyrup(at)post.com

Christian Ege, Det Økologiske Råd, tlf.: (+45) 33 18 19 33 / 28 58 06 98, e-mail: christian(at)ecocouncil.dk eller Niels Henrik Hooge: (+45) 21 83 79 94, nh_hooge(at)yahoo.dk

Palle Bendsen, NOAH – Friends of the Earth Denmark, tlf.: (+45) 98 14 76 95 /  30 13 76 95, e-mail: pnb(at)mail.dk

default Download erklæring >> (219.88 kB) (219 KB)

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small