Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

For lavt til loftet i solcellepolitikken

Den energipolitiske solcelleaftale indeholder nødvendige ændringer, men indfører samtidig et loft for solcelleudbygningen frem mod 2020, som er for uambitiøst mener Det Økologiske Råd.

den 12. juni, 2013

Pressemeddelelse:

Den energipolitiske solcelleaftale fra d. 11. juni retter op på væsentlige fejl og mangler fra det sidste halve års meget uskønne reformforløb. Ved den oprindelig solcellereform fra november sidste år undlod politikere og embedsapparat at lytte til anbefalingerne fra miljø- og brancheorganisationer, der anbefalede en støtteordning med differentierede støtteniveauer til forskellige anlægstyper og ejerformer. I stedet begik man den fejl at give den forhøjede støtte til både store kommercielle markanlæg og små private tagplacerede anlæg.

Det første hul man lukkede var derfor støtten til store markanlæg, hvilket Det Økologiske Råd støtter varmt, da der ikke bør bruges landbrugsareal til store solcelleanlæg.

Derimod er muligheden for forhøjet støtte til store anlæg på tagflader af erhvervsbygninger ikke udtryk for et hul i lovgivningen. Det er fornuftigt at placere solcelleanlæg på tage, og erhvervsbygninger er lige så velegnede som tage på boligbyggeri. Dette ”hul” lukkes ene og alene fordi man er nervøs for at for mange store taganlæg vil sprænge de økonomiske rammer man har fået udstukket af Finansministeriet.

”Man indfører nu et meget uambitiøst loft på 800 MW solcelleanlæg opsat frem mod 2020. Et energisystem baseret på 100 % vedvarende energi har behov for mindst 5000 MW solceller i 2050 og 1400 MW i 2020. Det kræver en årlig udbygning på 150-200 MW, hvilket er meget langt fra de 20 MW årligt, som partierne bag energiforliget nu er enedes om”, siger energi- og klimapolitisk medarbejder i Det Økologiske Råd Martin Bøndergaard.

Klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard skriver i en pressemeddelelse, at det ikke er sikkert at det er dobbelt så godt for den grønne omstilling med dobbelt så mange solceller, hvorfor det nu skal analyseres.
 
”Vi håber at regeringens kommende analyse reelt vil kunne danne grundlag for at sol – lige som vind – kan tænkes strategisk ind i energipolitikken frem for blot ind i finanspolitikken”, siger Martin Bøndergaard.

”Når det nu engang er den politiske virkelighed at solcellepolitikken føres på baggrund statsfinansielle frem for energipolitiske analyser, så er den valgte målretning af støtten mod boliger helt rigtig, da det vil sikre folkelig involvering i og opbakning til vedvarende energi”, siger Martin Bøndergaaard, og slutter

 ”Det lave loft harmonerer ikke med klimaudfordringens omfang og ambitionerne om et Danmark fri for fossile brændsler. Energipolitikken burde ikke være et nulsumsspil, hvor mere vedvarende energi på et område medfører mindre på et andet. Et øget loft for solceller må ikke ske på bekostning af vindmølleudbygningen”.

Yderligere information: Martin Bøndergaard, Energi- og klimamedarbejder i Det Økologiske Råd,
Tlf: 33181938 eller 40895319.

 

 

 

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small