Glædeligt med backloading, men problemet består

eu Glædeligt at EU-parlamentet har vedtaget backloading, men det løser ikke problemet med den alt for lave kvotepris. Det kræver permanent opstramning af klimapolitikken. 

Pressemeddelelse:

3. juli 2013

EU-parlamentet vedtager kunstigt åndedræt til EU's CO2-kvotehandel

I Det Økologiske Råd glæder vi os over, at EU-parlamentet i dag med stemmerne 344 mod 311 vedtog Kommissionens reviderede forslag om at tilbageholde kvoter svarende til 900 mio. t CO2 – såkaldt backloading. Kvoteprisen er allerede i bund og kvotesystemet reelt sat ud af kraft. Det betyder, at virksomheder, som investerer i grønnere energi, straffes, mens de der holder fast i kul og olie, belønnes. Et nej til backloading ville have cementeret denne situation. Med sit ja har Parlamentet modstået massiv lobbyindsats fra især den europæiske industrisammenslutning, inklusiv Dansk Industri. Denne lobbyindsats er blevet imødegået af en lang række danske og europæiske virksomheder, bl.a. Grundfoss, Rockwool, Novozymes og Velux, som har sat sig op imod deres industrisammenslutninger – for at redde stumperne af den europæiske klimapolitik.

Men et ja bringer på ingen måde kvoteprisen op i et leje, hvor det giver en effektiv tilskyndelse til at spare på energien og overgå til vedvarende energi. I maj vurderede Kommissionen, at der var et overskud af kvoter svarende til 2 mia. t CO2 – altså over dobbelt så meget som man nu tilbageholder. Backloading-beslutningen skal følges op, bl.a. ved at vedtage strammere CO2-mål. EU's mål på 20% reduktion i 2020, som i forvejen var slapt, er stort set allerede opfyldt pga. den økonomiske krise.

”Parlamentets ja til backloading er et første skridt, som kan give kvotesystemet kunstigt åndedræt. Nu skal det følges op af strammere klimamål i EU”, udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd og fortsætter:

”Hvis ikke målet skærpes og denne fjernelse af kvoter bliver permanent står vi i samme situation igen om 5 år, når den midlertidige tilbageholdelse  udløber”.

Yderligere oplysninger: Christian Ege, tlf. 33181933 / 28580698

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis