"Beat the Microbead"

Læs mere og download app'en her!

Image is not available

- Din vej til klimavenlig bionaturgas

Image is not available
Image is not available
Image is not available
Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

EU forbyder kraftige drivhusgasser i frysere & køleskabe

eu2 Stort fremskridt at EU nu forbyder de kraftige flouriserede klimagasser til en række anvendelser, og udfaser brugen med 80 % inden 2030.

I dag har Europaparlamentet med et overvældende flertal besluttet at forbyde de særligt kraftige fluoriserede drivhusgasser – populært kaldet F-gasser – i bl.a. frysere og køleskabe. Samtidig er der vedtaget en udfasningsplan, der betyder at brugen i EU sænkes med omkring 80 % frem til 2030.


”Det er begyndelsen på enden for F-gasser i Europa, og et stort skridt i den rigtige retning”, siger Jeppe Juul Energimedarbejder i miljøorganisationen Det Økologiske Råd og fortsætter: 

”Set i lyset af de danske erfaringer kunne man sagtens have indført flere deciderede forbud og udfaset stofferne hurtigere, men i det store perspektiv er det en rigtig fornuftig regulering”.

I Danmark har f-gasser i mængder over 10 kg som udgangspunkt været forbudt siden 2002, ligesom der siden 2001 har været særlige afgifter på f-gasserne i det omfang de stadig er blevet brugt.

”Danmark har spillet en enestående rolle i forhold til udfasningen af f-gasser. Ved at gå foran med en kombination af forbud, afgifter og forskning, har vi skabt konkrete alternativer og nye særdeles succesrige virksomheder, og dermed banet vejen for en udfasning både i EU og på globalt plan”, siger Jeppe Juul og tilføjer at de danske erfaringer i høj grad har påvirket diskussionen omkring den nye EU-regulering.

Efter at det stod klart at EU ville være meget håndfaste omkring udfasningen af brugen af f-gasser, har både USA og Kina meddelt, at der gerne ser en global aftale under Montreal-protokollen.

”Danmark har vist vejen for EU. EU har nu vist vejen for resten af verden. Og det endelige mål, en global aftale, der skal stoppe brugen af disse drivhusgasser, er nu indenfor rækkevidde”, siger Jeppe Juul.

På grund af bl.a. den stigende brug af aircondition-anlæg har klimapåvirkningen fra F-gasser været i markant stigning i mange år. F-gasserne bruges bl.a. som kølemiddel til køling og opvarmning, og har ofte en klimaeffekt, der er flere tusinde gange større end en tilsvarende mængde CO2. 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Konference for kommuner og erhvervsvirksomheder:
Grøn vækst og energieffektivitet
Tid: 22. jan. 2018, kl 9-16
Sted: HUSET, Middelfart
Læs mere og tilmeld dig her

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small