Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Miljøet risikerer at blive taber ved uranudvinding i Grønland

Grønland 160px Pressemeddelelse
Miljøet kan blive taber, og oprydningen efter urandrift kan på lang sigt blive en voldsom økonomisk belastning for Grønland. Det mener tre danske og en grønlandsk miljøorganisationer.

21. marts 2014

Grønland kan blive en af verdens allerstørste eksportører af uran. Men følgerne for miljøet er uoverskuelige, og omkostningerne til oprydning vil blive så store, at mineprojektet ved Kvanefjeld kan blive en økonomisk belastning for Grønland. Fire miljøorganisationer inviterer til konference om konsekvenserne ved uranudvinding i Grønland.

Miljøet kan blive taber, og oprydningen efter urandrift kan på lang sigt blive en voldsom økonomisk belastning for Grønland. Det mener tre danske og en grønlandsk miljøorganisation. For at råbe politikerne og offentligheden op indkalder de til konferencer for at belyse konsekvenserne ved uranudvinding, såvel for miljø som sikkerhedspolitik.

Der deltager eksperter fra ind- og udland, ledende politikere. Konferencerne foregår lørdag i Nuuk i Grønland og på tirsdag i København.

”Den planlagte uranudvinding i Kuannersuit (Kvanefjeldet) vil efterlade millioner af tons tailings, der indeholder giftige radioaktive materialer til fare for landbrug, fiskeri og fangst i betydelige dele af Sydgrønland”, siger Mikkel Myrup, formand for Avataq.

”Flere uranmineselskaber har økonomiske problemer og nye uranmineprojekter som det foreslåede i Kvanefjeld i Grønland bliver urentable”, siger Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator for Vedvarende Energi, der er en af de danske organisationer bag konferencen.

Den australske børnelæge, Helen Caldicott taler ved konferencen. Hun er kendt verden over for sit glødende engagement og sin mangeårige modstand mod atomkraft og atomvåben. Også Jan Willem Storm van Leeuwen, Cindy Vestergaard, Dansk Institut for Internationale Studier og Søren Hald Møller, styrelseschef i Grønland for Miljøstyrelsen for råstofområdet er blandt oplægsholderne.

”Vi skal lære af erfaringerne fra uranudvinding andre steder på kloden. Miljøproblemerne er langt større, end det er forudsat i de planer, vi hidtil har set i Grønland”, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Miljøorganisationerne anerkender Grønlands behov for erhvervsudvikling. De peger på, at de sjældne jordarter, man gerne vil have fat på, kan udvindes andre steder i Grønland, hvor de ikke forekommer sammen med den farlige uran.

”Det giver god mening at udvinde sjældne jordarter på Grønland. Men det kan gøres ved Kringlerne, hvis disse ikke er blandet med uran, som de er ved Kvanefjeld”, siger Palle Bendsen, talsperson for NOAH.

Den første konference om uranudvinding i Grønland afholdes i Katuaq – Grønlands Kulturhus i Nuuk, lørdag 22. marts kl. 13-17 og den anden på Christiansborg, tirsdag 25. marts kl. 13-17.15. Konferencerne er organiseret af Avataq, Det Økologiske Råd, NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi.

Tilmelding er nødvendig: http://noah.dk/debat

Kontakter: Christian Ege, Det Økologiske Råd, tlf. 33 18 19 33, mobil: 28 58 06 98. Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator Vedvarende energi, tlf. 86 22 70 00. Palle Bendsen, talsperson NOAH Friends of the Earth Denmark, tlf. 30 13 76 95. Mikkel Myrup, Avataq tlf. 00229228423.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small