Miljøet risikerer at blive taber ved uranudvinding i Grønland

Grønland 160px Pressemeddelelse
Miljøet kan blive taber, og oprydningen efter urandrift kan på lang sigt blive en voldsom økonomisk belastning for Grønland. Det mener tre danske og en grønlandsk miljøorganisationer.

21. marts 2014

Grønland kan blive en af verdens allerstørste eksportører af uran. Men følgerne for miljøet er uoverskuelige, og omkostningerne til oprydning vil blive så store, at mineprojektet ved Kvanefjeld kan blive en økonomisk belastning for Grønland. Fire miljøorganisationer inviterer til konference om konsekvenserne ved uranudvinding i Grønland.

Miljøet kan blive taber, og oprydningen efter urandrift kan på lang sigt blive en voldsom økonomisk belastning for Grønland. Det mener tre danske og en grønlandsk miljøorganisation. For at råbe politikerne og offentligheden op indkalder de til konferencer for at belyse konsekvenserne ved uranudvinding, såvel for miljø som sikkerhedspolitik.

Der deltager eksperter fra ind- og udland, ledende politikere. Konferencerne foregår lørdag i Nuuk i Grønland og på tirsdag i København.

”Den planlagte uranudvinding i Kuannersuit (Kvanefjeldet) vil efterlade millioner af tons tailings, der indeholder giftige radioaktive materialer til fare for landbrug, fiskeri og fangst i betydelige dele af Sydgrønland”, siger Mikkel Myrup, formand for Avataq.

”Flere uranmineselskaber har økonomiske problemer og nye uranmineprojekter som det foreslåede i Kvanefjeld i Grønland bliver urentable”, siger Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator for Vedvarende Energi, der er en af de danske organisationer bag konferencen.

Den australske børnelæge, Helen Caldicott taler ved konferencen. Hun er kendt verden over for sit glødende engagement og sin mangeårige modstand mod atomkraft og atomvåben. Også Jan Willem Storm van Leeuwen, Cindy Vestergaard, Dansk Institut for Internationale Studier og Søren Hald Møller, styrelseschef i Grønland for Miljøstyrelsen for råstofområdet er blandt oplægsholderne.

”Vi skal lære af erfaringerne fra uranudvinding andre steder på kloden. Miljøproblemerne er langt større, end det er forudsat i de planer, vi hidtil har set i Grønland”, siger Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd.

Miljøorganisationerne anerkender Grønlands behov for erhvervsudvikling. De peger på, at de sjældne jordarter, man gerne vil have fat på, kan udvindes andre steder i Grønland, hvor de ikke forekommer sammen med den farlige uran.

”Det giver god mening at udvinde sjældne jordarter på Grønland. Men det kan gøres ved Kringlerne, hvis disse ikke er blandet med uran, som de er ved Kvanefjeld”, siger Palle Bendsen, talsperson for NOAH.

Den første konference om uranudvinding i Grønland afholdes i Katuaq – Grønlands Kulturhus i Nuuk, lørdag 22. marts kl. 13-17 og den anden på Christiansborg, tirsdag 25. marts kl. 13-17.15. Konferencerne er organiseret af Avataq, Det Økologiske Råd, NOAH Friends of the Earth Denmark og VedvarendeEnergi.

Tilmelding er nødvendig: http://noah.dk/debat

Kontakter: Christian Ege, Det Økologiske Råd, tlf. 33 18 19 33, mobil: 28 58 06 98. Gunnar Boye Olesen, politisk koordinator Vedvarende energi, tlf. 86 22 70 00. Palle Bendsen, talsperson NOAH Friends of the Earth Denmark, tlf. 30 13 76 95. Mikkel Myrup, Avataq tlf. 00229228423.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis