Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

60.000 huse på landet bør rives ned

Nedrivningshus 160px Spredt ud i det åbne land ligger der ca. 60.000 huse, som er så dårlige, at de bør nedrives hurtigst muligt. De er ikke alene dårlige og dyre at bo i og skæmmende for landskabet. De sluger også alt for meget energi og er så bekostelige at renovere, at de blokerer for den nødvendige energieffektivisering af boligmassen.

60.000 huse på landet er så dårlige, at de bør nedrives hurtigst muligt. De sluger alt for meget energi og er så dyre at renovere, at de blokerer for den nødvendige energieffektivisering af boligmassen, mener Det Økologiske Råd.

Tomme og ofte ringe bygninger skæmmer landskabet mange steder i de danske landdistrikter. Statens Byggeforskningsinstitut har vurderet, at 60.000 huse på landet er til overs og så ringe, at de burde rives ned. Husene, der i mange tilfælde har stået tomme i flere år, skæmmer landskabet og giver landdistrikterne et dårligt omdømme, men de også en hindring for den nødvendige energieffektivisering af boligmassen. Det vurderer energimedarbejder i Det Økologiske Råd, Søren Dyck-Madsen. Han har netop udarbejdet et notat med en række anbefalinger til initiativer, krav og lovændringer, som kan fremme en stor bolig-oprydning i det åbne land.

”De dårlige huse på landet har et alt for stort energiforbrug. De er dårligt isolerede og materialerene er så ringe, at det er både bedre og billigere at rive dem ned end at sætte dem i stand”, siger Søren Dyck Madsen.

Hvis det skal lykkes at blive uafhængig af fossile brændstoffer i 2050 som planlagt, er det ikke nok at omstille energiforsyningen til vedvarende energikilder. Det er nødvendigt og faktisk også billigst samtidigt at nedbringe det totale energiforbrug. Her er de mange dårlige og overflødige huse på landet en stopklods for processen.

”Boligmarkedet i de åbne land er gået i stå, huspriserne er lave, og det er oftest umuligt at optage lån til boligforbedringer af de huse, som er bevaringsværdige. Det er simpelthen nødvendigt at skabe en bedre balance mellem udbud og efterspørgsel”, siger han.

For at oprydningen kan blive en succes, kræver det dog nye rammebetingelser og bedre kommunal planlægning, understreger Søren Dyck-Madsen.

”Nedrivningen skal fokusere på de energimæssigt dårligste huse, og den støtte, der bliver givet til nedrivning skal målrettes til de kommuner, som kan fremlægge en sammenhængende plan for oprydning i bebyggelserne i det åbne land”, siger han.

Lovgivningen bør ændres, så kommunerne får bedre økonomiske redskaber til at hjælpe de borgere, som fortsat bor på landet i åbenlyst nedslidte eller uhensigtsmæssigt beliggende bygninger, men som ikke selv har råd til at forbedre eller rive dem ned. Kommunerne skal have mulighed for genhusning og bør sikre, at den sker på en måde, der styrker de udpegede udviklingsområder, mener Det Økologiske Råd.

”Når man river de grimme, forfaldne huse ned, får kommunerne desuden muligheder for at forbedre herlighedsværdierne i landdistrikterne og koncentrere bosætningen, så det både bliver attraktivt at flytte på landet igen og det bliver billigere at servicere borgerne”, siger Søren Dyck-Madsen.

Yderligere oplysninger:
Søren Dyck-Madsen, energimedarbejder i Det Økologiske Råd: 30896080

Notat om bolignedrivning:

default Download notat om bolignedrivning i det åbne land >> (2.23 MB)


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small