Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Artikel: Plan for 50.000 grønne jobs

3F lancerer grøn jobplan sammen med Det Økologiske Råd. Vi har ikke råd til at vente, lyder budskabet.

Biogas, bølgekraft og boligrenovering.
Tre af i alt 22 punkter i en plan, der på én gang skal få Danmark tilbage i førersædet når det gælder miljøinvesteringer og skabe op mod 50.000 nye, grønne jobs.
Planen er udarbejdet for 3F af Det Økologiske Råd.
- Vi står med to store udfordringer: Klimaforandringerne og en økonomisk krise. Med denne plan giver vi vores bud på, hvordan vi både kan gøre noget ved miljøet og den hastigt voksende arbejdsløshed, siger 3F’s næstformand, Steen Andersen.
Hvis man forestiller sig, at hele planen føres ud i livet på én gang, skal der investeres 28 milliarder kroner om året de første år.
- Det er mange penge, men omstillingen til et bæredygtigt samfund er nødvendig. Vi har faktisk ikke råd til at vente. Både på grund af forandringerne i klimaet og de mange nye arbejdsløse. Jo længere tid der går, jo sværere bliver det for dem at komme tilbage på arbejdsmarkedet, siger Steen Andersen.
3F har beregnet, at hvis halvdelen af de nye jobs besættes af folk, der ellers skulle have haft kontanthjælp, vil det alene betyde en besparelse på syv milliarder årligt.
Dertil kommer værdien af energiinvesteringerne, som er umulige at beregne præcist. Men ifølge den såkaldte Stern-rapport, som er lavet af en tidligere cheføkonom i Verdensbanken, vil det globalt koste én procent af bruttonationalproduktet, hvis der handles nu og 5-20 procent, hvis man ikke handler rettidigt.
- Det kan Danmark selvfølgelig ikke klare alene. Men vi er altså ikke længere duksen i klassen, når det gælder energiinvesteringer. Der er rigtig meget at rette op på, og det ville jo ikke gøre noget, hvis vi kunne blive det gode eksempel, siger Christian Ege, der er sekretariatschef i Det Økologiske Råd.
En af de store syndere er opvarmning af både private og offentlige bygninger.
- Hvis jeg skal prioritere fra listen, vil jeg pege på energirenovering af bygninger og opsætning af varmepumper. Det kommunale anlægsloft forsvinder næste år, og dermed kan kommunerne gå i gang, men der mangler økonomiske incitamenter for private. Det er også noget, der skaber mange arbejdspladser, siger Christian Ege.
Andre hovedpunkter er vindmøller og biogas og på det trafikale område investeringer i cykelstier og letbaner, der er en energivenlig bus på skinner.
Planen er tænkt som et indspark til efterårets kommunalvalg og klimatopmødet i København. Den behandles i den kommende uge på en hovedbestyrelseskonference i 3F.

Af Peter Andersen peter.andersen@3f.dk


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small