Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Klimapanelet: Et samlet råb om handling

earth hands Klimaforandringerne er allerede i gang, de er med meget stor sikkerhed menneskeskabte, og de bliver langt værre i de kommende år, hvis vi ikke skifter spor. Der er brug for resolut handling både i Danmark, EU og resten af verden, hvis vi skal begrænse skaderne.

FNs klimapanel har i dag udsendt sit 40 siders resumé af sine sidste 3 store videnskabelige rapporter. Konklusionerne er endnu klarere end i de tidligere rapporter fra klimapanelet. Klimaforandringerne er allerede i gang, de er med meget stor sikkerhed menneskeskabte, og de bliver langt værre i de kommende år, hvis vi ikke skifter spor. Det positive budskab er at det ikke er for sent at skifte spor – men vi skal handle hurtigt. Det vil koste investeringer. Men regningen er overskuelig: 0,06% af det globale bruttonationalprodukt. FNs generalsekretær Ban Ki-moon var meget klar i mælet ved præsentationen af konklusionerne: Det bliver langt dyrere, hvis vi ikke gør noget.

Der skal vedtages en ambitiøs aftale næste år i Paris. Inden 2050 skal 80% af verdens elproduktion produceres uden udslip af CO2. Da det bliver langt sværere for udviklingslandene at reducere så meget, betyder det at CO2-udslippet i i-landene skal være tæt på nul inden 2050.

"Da Kina og især USA som de største udledere langt fra er ambitiøse nok, er det helt afgørende at EU fastholder og udbygger sin ledende rolle og viser vejen for resten af verden", udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd og fortsætter: "Danmark har en helt særlig rolle, både fordi vi i dag har et højt udslip pr. indbygger og fordi vi har gode forudsætninger for at udbygge både med vedvarende energi og energibesparelser".

Den danske regering har taget et rigtig godt skridt, da den skærpede den danske målsætning fra 30 til 40%'s reduktion i 2020. Desværre støttes målet på højre side af Folketinget kun af de konservative. Et bredt flertal indgik i 2012 en energiaftale om en 34% reduktion inden for kraft/varme-sektoren. Regeringen har dernæst i 2013 fremlagt en klimaplan, som skal hente de sidste 6% reduktion. Men regeringen har hidtil skubbet realiseringen af denne plan foran sig.

"Nu må regeringen i gang med at realisere klimaplanen, så vi kan komme i mål med de 40% reduktion inden 2020", udtaler Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd og fortsætter: "Desuden må de rige lande ryste op med penge til at støtte grønne omlægninger og klimatilpasning i ulandene. Det er glædeligt at Helle Torning Schmidt lovede penge på Ban Ki-moons topmøde i New York i september. Men den varslede nedskæring af ulandsbistanden gør det i praksis sværere at finde pengene".

Christian Ege, sekretariatsleder i Det Økologiske Råd

Yderligere oplysninger: Christian Ege, tlf. 28 58 06 98


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small