Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Det står skidt til med energimærkningen af støvsugere

En ny undersøgelse foretaget af Det Økologiske Råd viser, at det er svært at finde energimærkede støvsugere, selvom det er to måneder siden reglerne om energimærkning trådte i kraft. Gennemsnitlig er 60 % af støvsugerne i undersøgelsen ikke energi-mærkede – og det gør det sværere for forbrugerne at gennemskue det produkt, de er interesserede i at købe.

Stikprøver foretaget af Det Økologiske Råd viser, at det kniber gevaldigt med at finde energimærkede støvsugerne i de danske butikker, selvom reglerne om den nye energimærkning har været kendt af leverandørerne siden 2013.  

491 støvsugere blev tjekket i undersøgelsen, der inkluderede henholdsvis 10 netbutikker og 10 fysiske butikker. Gennemsnitlig var 60 % af støvsugerne i undersøgelsen ikke energi-mærkede, og blandt de støvsugere, der var mærkede, levede langt størstedelen stadig ikke op til kravene.

”Når der mangler helt basale oplysninger som energieffektivitetsklasse, årligt energiforbrug, rengøringsklasse og lydeffektniveau er det meget svært for forbrugeren at træffe det bæredygtige og økonomisk gode valg. Derfor er det for dårligt, at leverandørerne ikke er bedre til at oplyse forbrugerne om produkternes energimærkning, ” udtaler Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.


Det står værst til i de fysiske butikker

Den manglende energimærkning var størst i de fysiske butikker, der blev undersøgt i stikprøven. Her levede var næsten 70 % af støvsugerne ikke mærkede, mens kun 3 % af alle støvsugere levede fuldt ud op til de nye krav.

I webbutikkerne var det dog også svært at finde den fornødne information. I seks ud af ti fremgik energiklassen først, hvis man klikkede sig ind på den specifikke model, og her var oplysningerne stadig mangelfulde.

”Det kommer meget bag på os, at det står så sløjt til med energimærkningen. I enkelte butikker var der slet ingen mærkede støvsugere at finde, og det er virkeligt sløjt. Det er selvfølgelig muligt at butikkerne kun forhandler gamle støvsugere, der ikke er omfattede af de nye regler, men det er stadig ikke godt nok. Vi anbefaler klart forbrugerne til at gå uden om de støvsugere, der ikke er mærkede,” udtaler Jeppe Juul.

Fakta


Mærkningen trådte i kraft 1. september 2014.

Fra 1. september 2014 må støvsugere højest bruge 1600W.


Kravene indføres i faser: 2. fase træder i kraft 1. september 2017 og drejer sig om et max energiforbrug på 900 W. Det er dog stadig tilladt at sælge gamle støvsugere fra før denne dato.

  • I gennemsnit var over 61 % af støvugerne ikke energi-mærkede
  • Under hvert 3. produkt i butikkerne var mærkede
  • Kun 3 % af alle (eller 10 % af de mærkede) levede 100 % op til kravene til en nye mærkning på produktet.
  • Kun 41 % af støvsugerne i onlinebutikker var mærket. Mange af disse var dog ikke mærket korrekt.
  • Hvert 4. produkt ville være ulovligt at bringe på banen i dag


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

 

Offentligt møde om landbrug:
Vil vores fosfor slippe op?
Tid: ons.18. april, kl. 15-17.30.
Sted: Hos dagbladet Information, St. Kongensgade 40C, København K
Program og tilmelding offentliggøres senere

Generalforsamling
i Det Økologiske Råd

Tid: ons.18. april, kl. 18-20. 
Sted: Hos dagbladet Information, St. Kongensgade 40C, København K
Dagsorden offentliggøres senere

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small