Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Støvsugere mangler stadig energimærker


Energimærkning af støvsugere har været lovpligtigt i et år. Alligevel mangler 25 pct. af modellerne på butikshylderne et energimærke. Det Økologiske Råd er forbløffet.

Butikkerne glemmer alt for ofte at sætte energimærke på støvsugere. Det viser stikprøver foretaget af miljøorganisationen Det Økologiske Råd. Reglerne for energimærkning har ellers været gældende i over et år.

”Jeg er forbløffet over, at så få støvsugere har korrekt energimærkning. Det er sørgeligt, atbutikkerne på den måde ikke vil tilbyde forbrugerne den information, de retmæssigt har krav på,” siger energimedarbejder Jeppe Juul fra Det Økologiske Råd.

Ifølge stikprøver fra i år er hver fjerde af de mere end 570 støvsugere, som Det Økologisk Råd har tjekket, fortsat ikke mærkede, som loven kræver. Undersøgelsen inkluderer henholdsvis 19 fysiske butikker og 10 webbutikker. Værst står det til på hylderne i de fysiske butikker. Her mangler hver tredje støvsuger et energimærke.

”Når producenten undlader at sætte helt basale oplysninger som energieffektivitetsklasse og rengøringsevne på deres støvsuger, er det meget svært for forbrugeren at træffe det bæredygtige og økonomisk gode valg,” siger Jeppe Juul.

Energimærkningen fortæller både om et lavt strømforbrug og giver samtidig forbrugeren mulighed for at vælge et produkt, der både er bedre og billigere i længden, og som passer til den enkeltes behov. Mærket afslører nemlig, hvor rent støvsugeren efterlader gulve og tæpper, hvor meget den larmer og hvor god den er til at holde på støvet.

”Årsagen til, at så få støvsugere i butikkerne ikke har energimærker, kan selvfølgelig være, at butikkerne kun forhandler gamle støvsugere, der ikke er omfattede af de nye regler, men det er stadig ikke godt nok. Vi anbefaler klart forbrugerne til at gå uden om de støvsugere uden mærker, for de er højst sandsynligt rene energislugere,” siger Jeppe Juul.

Vigtig brik i klimakampen

Energimærkerne er også med til at fremme de energibesparelser, der er helt afgørende, hvis Danmark og EU skal nå i mål med langsigtede mål om en reduktion i udledningen af CO2.

”Energieffektive apparater er en vigtig brik i forhold til at mindske klimabelastningen. Både samfundet og den enkelte forbruger sparer penge på energiregningen”, fastslår Jeppe Juul.

I takt med at mere energieffektive produkter rykker ind på markedet, vil EU samlet set spare enorme mængder energi. Støvsugere i EU forventes i gennemsnit at blive over 60 pct. mere energieffektive. Det svarer til den mængde strøm, der bliver brugt i alle hjem i et land som Østrig. På europæisk plan svarer det til en årlig besparelse for de europæiske forbrugere på ca. 22 mia. kroner. 

pdf Notat om støvsugere og energimærker 2015 (642 KB)


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small