Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Indfør bæredygtighedskrav for biomasse i EU

Der er brug for bindende og ambitiøse bæredygtighedskrav for biomasse i EU. Sådan lyder opfordringen til regeringen fra en række markante organisationer, der i dag præsenterer en officiel erklæring, som senere skal overrækkes til klima-, forsynings- og energiminister, Lars Christian Lilleholt.

Efterspørgslen efter biomasse betyder ifølge en stribe organisationer, at en stigende andel af biomasse i fremtiden vil komme fra lande udenfor EU, hvor bæredygtigheden ikke er underlagt national regulering. Derfor er det nødvendigt med fælles bæredygtighedskriterier i EU, der gælder for biomasse fra både EU og udlandet, lyder det.

- Biomasse handles internationalt, og forskellige nationale bæredygtighedskrav på tværs af EU kan vanskeliggøre handel med biomasse og forringe kontrollen med miljø- og klimakrav. Ensartede krav vil betyde, at biomasseproducenterne mødes af de samme regler for at få adgang til det europæiske marked, siger Kristine van het Erve Grunnet, der er chefkonsulent hos Dansk Energi.

Sidste år lancerede Dansk Fjernvarme og Dansk Energi en frivillig brancheaftale for at fremme bæredygtig brug af træpiller og træflis i danske kraftvarmeværker, men nu er tiden kommet til at få europæisk lovgivning på området. Opfordringen går på, at den anvendte biomasse i kraftværker i form af træpiller og træflis skal komme fra skove, der bliver genplantet, hvor biodiversiteten beskyttes, miljøet ikke belastes, og ressourcer ikke bliver udtømt. Derudover skal det sikres, at den anvendte biomasse reducerer CO2-udledningen markant i forhold til kul og gas.

- Fælles regler og bindende bæredygtighedskrav i EU skal sikre en positiv effekt på klimaet og miljøet, og bidrage til, at energiproduktion på træpiller og flis opfylder ambitiøse rammer for bæredygtighed i forhold til såvel miljø, som arbejdsmiljø og klima, siger Kristine van het Erve Grunnet.

I erklæringen opfordrer organisationerne desuden til, at der arbejdes for, at EU–Kommissionen inddrager ILUC og kulstofgæld.

Underskriverne af erklæringen er: CONCITO, WWF, Det Økologiske Råd, Greenpeace, Danmarks Naturfrednings Forening, Københavns Universitet, Dansk Energi og Dansk Fjernvarme. Energistyrelsen afholder i dag en temadag om bæredygtig biomasse, og det er her, at organisationerne præsenterer erklæringen.

For yderligere oplysninger:

Christian Ege, Det Økologiske Råd: tlf.: 28 58 06 98

Christian Peter Ibsen, CONCITO: tlf.:25 44 12 47

Hanne Jersild, WWF: tlf.: 31 16 28 51

Tarjei Haaland, Greenpeace: tlf.: 28 10 90 53

Lasse Jesper Pedersen, Danmarks Naturfrednings Forening: tlf.: 31 19 32 34

Lektor Niclas Scott Bentsen, Københavns Universitet: tlf.: 20 20 63 18

Kate Wieck-Hansen, Dansk Fjernvarme: tlf.: 21 52 72 62

Kristine van het Erve Grunnet, Dansk Energi: tlf.: 35 30 04 61

Læs den fælles erklæring >>


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small