Husholdningsapparater bruger mere energi end oplyst

  En ud af fem testede husholdningsapparater og elektriske produkter bruger mere energi end deklareret. Det viser en ny stor undersøgelse lavet af 16 forbruger- og miljøorganisationer i 11 EU lande.

Pressemeddelelse

22. marts 2016

Hver femte testede husholdningsapparat bruger mere energi end oplyst


En ud af fem testede husholdningsapparater og elektriske produkter bruger mere energi end deklareret. Det viser en ny stor undersøgelse lavet af 16 forbruger- og miljøorganisationer i 11 EU lande.

Miljøorganisationen Det Økologiske Råd og Forbrugerrådet Tænk har i samarbejdet med en række europæiske organisationer testet 100 udvalgte produkter, hvor man havde en forventning til, at der var problemer med energimærkning og energieffektivitet.

”Det er stærkt bekymrende, at så mange at produkterne i vores test ikke lever op til EU-lovgivningen. Det understreger, hvor vigtigt det er, at produkter på markedet systematisk testes, også så de producenter, der rent faktisk overholder reglerne, ikke bliver ramt af urimelig konkurrence” siger Jeppe Juul, energimedarbejder hos Det Økologiske Råd.

Uafhængige laboratorietests viste fx, at én støvsuger brugte 54% mere energi end deklareret og ét køleskab brugte 12% mere. I undersøgelsen var der også en opvaskemaskine, der skulle vaske to gange før servicet var rent og et TV der blev målt til en dårligere energiklasse end angivet. Samlet set var der 18 ud af de 100 testede husholdningsprodukter, der ikke overholdt lovens krav.

"Det har stor betydning for forbrugerne, at de kan stole på de produkter de køber, og at produkterne har den kvalitet og det energiforbrug som de lover", siger Jeppe Juul.

En hustand i EU sparer i gennemsnit sparer 4.000 kr/år på grund af reglerne om energimærkning og minimums-effektivitetskrav til produkter (Ecodesign). Alligevel vurderer eksperter, at der hvert år tabes energibesparelser for over 75 mia. kr i EU, som en konsekvens af, at producenter og forhandlere ikke følger lovgivningen. Det betyder også, at CO2-udledningen bliver unødvendigt stor når produkterne ikke lever op til kravene.

”Den mest miljøvenlige energi er den vi ikke bruger”
, slutter Jeppe Juul.


MarketWatch projektet, der er støttet af EU Kommissionen, fik akkrediterede laboratorier til at teste hvorvidt produkterne overholdt EU-lovgivning om energimærkning og energieffektivitet (Ecodesign). Projektet fokuserede på produkter, hvor man havde forventning om at der var problemer, så resultaterne reflekterer ikke markedet som helhed.

 

Se de testede produkter og læs mere om MarketWatch her >>

Yderligere information
Det Økologiske Råd, Energimedarbejder, Jeppe Juul på tlf. 30299982


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

"Skibet er ladet med" - åbent møde om det kommende energiforlig
Generalforsamling,
Det Økologiske Råd
Arrangementet er for foreningens medlemmer
Ons d. 26. april 2017 kl. 18.00
Store Kannikestræde 19, 1. sal 1169

Plastic - ikke så fantastic
SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis