Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Afgifter - godt virkemiddel til at begrænse kødforbrug

  Det Økologiske Råd støtter forslag fra Det Etiske Råd om en afgift på kød, især oksekød, som giver det største udslip.

Pressemeddelelse                                                      den 26. april 2016

Afgifter er et godt virkemiddel til at begrænse kødforbruget
- Det Økologiske Råd støtter forslaget fra Det Etiske Råd

Det Etiske Råd foreslår en afgift på kød, især oksekød, som giver det største udslip. Miljøorganisationen Det Økologiske Råd fremlagde et lignende forslag i 2009 og har siden arbejdet for afgift på kød. Det skal ske som led i en grøn skatteomlægning. Der er således ikke tale om en samlet stigning i skatter og afgifter, men om at bruge skattesystemet til at dreje vores forbrug i en mere bæredygtig retning. De øgede skatteindtægter kan så bruges til at gøre mere bæredygtig (vegetabilsk) kost billigere – eller til at sænke indkomstskatter. 


Vores kødforbrug er forbundet med en meget stor klimagasudledning. Samtidig kræver produktion af et kilo kød ca. 10 gange så meget areal som produktion af et kilo vegetabilske fødevarer. Med den stigende befolkning på kloden er der slet ikke plads til at alle kan få et kødforbrug som danskerne. En danskers kødforbrug er i gennemsnit dobbelt så stort som en kinesers og ca. 25 gange så stort som en inders. Samtidig er danskernes kødforbrug fordoblet siden 1962 – det er dog faldet lidt de seneste år.

”Vi kan på én gang mindske belastningen af klodens klima og vores egen sundhed ved at sænke vores kødforbrug. Vi kunne gå tilbage til den gamle madpyramide, hvor kød lå i toppen som luksus, mens frugt, grønt, kartofler og brød lå i bunden som basiskost”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Det er vigtigt at afgiften lægges på kødforbrug, så det rammer både danskproduceret og importeret kød. En afgift på kødproduktion ville kun ramme danske landmænd og lede til mere import af kød – hvilket ikke ville gavne klimaet.

”Vores store kødforbrug er en af de vigtige kilder til klimaforandringer, og det bør påvirke prisen på kød. Vi støtter forureneren-betaler-princippet”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege. Forureneren-betaler-princippet er allerede officiel politik både i Danmark og i EU. Men det fungerer langt fra på alle områder – og f.eks. ikke i forhold til kødforbrug. Det Økologiske Råd arbejder for at princippet skal gennemføres konsekvent.

”I dag lokkes vi som forbrugere til et højt kødforbrug, idet kød sælges til kunstigt lave priser, da klima- og miljøomkostningerne ikke er med i prisen”, siger sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege.

Okse- og lammekød giver langt det højeste udslip af klimagasser. En del af kødkvæget og mange af fårene afgræsser naturarealer. Dette er en fordel for biodiversiteten, og der bør ses på, om kød fra naturpleje kan kompenseres for dele af en kødafgift. Til sammenligning kommer ca. 85% af de konventionelle malkekøer aldrig uden for stalddøren og har således ingen gavnlig effekt på naturen.

For mere information: sekretariatsleder i Det Økologiske Råd, Christian Ege: telefon: 3181933 / 28580698


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small