Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Glæde over klimaaftale om HFC-gasser

En ny globalt bindende aftale begrænser de stærkt klimaskadelige HFC-gasser, der bl.a. bruges som kølemiddel i køleanlæg. Danmark har spillet en afgørende rolle i at nå en global aftale og i udviklingen af de klimavenlige alternative til gasserne.


Miljøorganisationen Det Økologiske Råd er tilfredse med den nye globale aftale, der regulerer HFC-gasser. Uden en global regulering ville brugen af HFC-gasser ende med at belaste klimaet lige så meget som verdens samlede brug af transport.

”Det er en utrolig vigtig aftale, der er afgørende for vores muligheder for at holde klimaet under kontrol. Vi havde gerne set at aftalen var mere ambitiøs, men den leverer stadig en helt nødvendig mindskning af klimabelastningen, hvor alle bidrager, og de rigeste lande går forrest”, siger Jeppe Juul og understreger at Danmark har spillet en helt særlig rolle i forhold til udfasning af HFC-gasser i verden.

”Danmark har vist vejen for EU. EU har vist vejen for verden. Og nu står vi så med en globalt bindende aftale. Det er fantastisk!”, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Danmark indførte i 2001 afgifter på gasserne og et forbud mod anvendelse i større mængder i 2002. Samtidig blev der afsat penge til en målrettet forskningsindsats i forhold til at finde alternative løsninger. I 2013 besluttede EU at følge Danmark og nedbringe brugen af gasserne i EU med 2/3 inden 2030.

”Den danske kombination af afgifter, forbud og innovation betød udviklingen af vigtige løsninger og af virksomheder, der senere blev solgt for milliarder. Den danske enegang på dette område har haft enorm betydning og er et af de vigtigste bidrag Danmark har leveret i klimakampen”, slutter Jeppe Juul.

Det Økologiske Råd arbejdede i 2012-13 for at sikre, at de danske erfaringer var i centrum for diskussionerne i EU frem til vedtagelsen af den massive udfasning.

HFC-gasser er flouriserede gasser, der typisk har en klimabelastning, der mere end 1000 gange større end CO2 om som bliver længe i atmosfæren. Det vurderes af aftalen på kortere sigt svarer til at stoppe hele verdens CO2-udledning i to år.

 

 

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

 

Offentligt møde om landbrug:
Vil vores fosfor slippe op?
Tid: ons.18. april, kl. 15-17.30.
Sted: Hos dagbladet Information, St. Kongensgade 40C, København K
Program og tilmelding offentliggøres senere

Generalforsamling
i Det Økologiske Råd

Tid: ons.18. april, kl. 18-20. 
Sted: Hos dagbladet Information, St. Kongensgade 40C, København K
Dagsorden offentliggøres senere

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small