Arrow
Arrow
Ny app mod mikroplast
Slider

Glæde over klimaaftale om HFC-gasser

En ny globalt bindende aftale begrænser de stærkt klimaskadelige HFC-gasser, der bl.a. bruges som kølemiddel i køleanlæg. Danmark har spillet en afgørende rolle i at nå en global aftale og i udviklingen af de klimavenlige alternative til gasserne.


Miljøorganisationen Det Økologiske Råd er tilfredse med den nye globale aftale, der regulerer HFC-gasser. Uden en global regulering ville brugen af HFC-gasser ende med at belaste klimaet lige så meget som verdens samlede brug af transport.

”Det er en utrolig vigtig aftale, der er afgørende for vores muligheder for at holde klimaet under kontrol. Vi havde gerne set at aftalen var mere ambitiøs, men den leverer stadig en helt nødvendig mindskning af klimabelastningen, hvor alle bidrager, og de rigeste lande går forrest”, siger Jeppe Juul og understreger at Danmark har spillet en helt særlig rolle i forhold til udfasning af HFC-gasser i verden.

”Danmark har vist vejen for EU. EU har vist vejen for verden. Og nu står vi så med en globalt bindende aftale. Det er fantastisk!”, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

Danmark indførte i 2001 afgifter på gasserne og et forbud mod anvendelse i større mængder i 2002. Samtidig blev der afsat penge til en målrettet forskningsindsats i forhold til at finde alternative løsninger. I 2013 besluttede EU at følge Danmark og nedbringe brugen af gasserne i EU med 2/3 inden 2030.

”Den danske kombination af afgifter, forbud og innovation betød udviklingen af vigtige løsninger og af virksomheder, der senere blev solgt for milliarder. Den danske enegang på dette område har haft enorm betydning og er et af de vigtigste bidrag Danmark har leveret i klimakampen”, slutter Jeppe Juul.

Det Økologiske Råd arbejdede i 2012-13 for at sikre, at de danske erfaringer var i centrum for diskussionerne i EU frem til vedtagelsen af den massive udfasning.

HFC-gasser er flouriserede gasser, der typisk har en klimabelastning, der mere end 1000 gange større end CO2 om som bliver længe i atmosfæren. Det vurderes af aftalen på kortere sigt svarer til at stoppe hele verdens CO2-udledning i to år.

 

 

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Arrangementer

Plastic - ikke så fantastic

SF holder møde om plastikforurening.
Oplæg fra bl.a. Malene Møhl, Det Økologiske Råd  
Man d. 22. maj 2017 ​kl. 17-18:30
Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 3,1711 København V ​
Information og tilmelding >>

 

Din guide til grønt el-valg

 

 el klasser gruppeNY  

Tænk på klimaet, når du vælger el-produkter! 

 

Se vores guide på
www.grøntelvalg.dk

 

Nyeste udgivelser

På vores webshop kan du downloade vores publikationer gratis