Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Lavere forurening uden spild af el

Af Christian Ege, sekretariatsleder, Det Økologiske Råd
I Politiken d. 23.1. udtaler Otto Brøns Petersen, CEPOS, at man kan sænke forureningen fra brændefyring ved at halvere elafgiften. Det glæder mig, at der efterhånden er kommet bred opbakning til, at det er nødvendigt at handle for at nedbringe den sundhedsskadelige forurening fra brændefyring.

Det Økologiske Råd rejste debatten og bakkes nu op af De Økonomiske Råd (vismændene). Også Skatteministeriet erkender behovet – og nu også CEPOS. Ministeriet mener, at en afgift på brændefyring vil være dyr at administrere, men det vil ikke gælde vores forslag om en simpel temperaturmåler i skorstensrøret, som registrerer hvor mange timer der er ild i brændeovnen (eller brændekedlen). Denne måler kan forsynes med fjernaflæsning. Og man ved allerede hvem der har brændeovn – det registrerer skorstensfejerne.

Samtidig løser forslaget de problemer, som var med den tidligere regerings forslag til brændeafgift. Bl.a. bliver det med måleren muligt at give en lavere afgift på landet og en højere i byerne, hvor sundhedsskaderne er større, og hvor man blot kan bruge fjernvarme eller gas i stedet. Man kan også lægge en højere afgifter på gamle stærkt forurenende ovne, og en lavere på moderne miljømærkede ovne.

Men CEPOS’s forslag om at halvere elafgiften vil til gengæld bombe arbejdet med energibesparelser årtier tilbage. Det vil ødelægge økonomien i mange energispareprojekter og lokke flere til et større spild af el. Nogle påstår så, at det er lige meget med at spare på el, fordi el i dag er grønt. Men ikke alt el er grønt i dag – det er i størrelsesordenen halvdelen. Og jo højere elforbruget er, jo lavere vil andelen af vedvarende energi være – med den mængde vindmøller, solceller osv. som vi nu har.

Vi er helt enige i, at vi skal fremme varmepumper og elbiler, men det skal gøres målrettet – ikke ved at stimulere enhver form for elforbrug, inklusiv spild af el.

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small