Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Artikel: Vugge og klimaet

Disse konklusioner kan kun nås ved at fokusere på affald (som bogens titel også antyder) og nedprioritere energi- og klimaspørgsmålet.

Ganske vist vil genanvendelse i de fleste tilfælde også sænke CO2-udslippet sammenlignet med brug-og-smid-væk systemet. Men ser man på produkter som biler og køleskabe ligger 80-90% af CO2-udslippet i driftsfasen og kun 10-20% går til at fremstille produktet. Hvis man så bruger/misbruger B & MDs konklusioner til at sige, at hver husstand sagtens kan have to eller tre biler, idet de gamle biler giver ”næring” til produktion af nye biler – ja, så medvirker man kraftigt til en forværring af det globale klimaproblem.

 

Det er ikke fordi B & MD helt overser klimaspørgsmålet. De anbefaler f.eks. lavenergihuse eller ”plus-energi-huse”, som selv producerer energi. Men de overser problemet ved, at de fremskridt, som opnås ved at lave mere energieffektive produkter, kan ædes op af øget produktion og forbrug.
Men er det så et nulvækst-samfund jeg plæderer for? Ikke nødvendigvis i økonomisk forstand. Men i materiel forstand. Den danske regering bryster sig af, at det danske bruttonationalprodukt er steget kraftigt, uden at CO2-udslippet er steget. Men fremover er det bare ikke godt nok. Nu skal vores CO2-udslip faktisk falde – og i de rige lande skal det falde voldsomt for at give plads til, at ulandene kan komme op i velstandsniveau. Derfor kan det ikke nytte, at hver gang vi halverer det enkelte fjernsyns energiforbrug, så anskaffer vi os dobbelt så mange fjernsyn.
Men derfor kan det godt være, at der kan blive plads til økonomisk vækst i de rige lande. F.eks. er det udtryk for økonomisk vækst at skifte fra kulkraft til vindkraft, hvis vindmøllerne er dyrere at opføre end kulværkerne. Eller at gå fra konventionel til økologisk jordbrug, hvor produktionsomkostningerne pr. enhed er højere.

 

Christian Ege
Formand, Det Økologiske Råd

Bragt i Politiken i forkortet form d. 29.8.09

 


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Vi passer på dine persondata

I forbindelse med at EU's nye persondataforordning GDPR er trådt i kraft pr. 25. maj 2018, har vi opdateret vores persondatapolitik.

Det Økologiske Råd overholder selvfølgelig de nye GPDR-regler
Vi har implementeret vores nye data-politik, som følger de nye regler for håndtering af persondata. I politikken kan du læse mere om, hvilke oplysninger vi indsamler, hvordan vi håndterer dine oplysninger og hvor længe, vi opbevarer oplysninger om dig m.m. Du bør læse denne politik og henvende dig til os, såfremt der er oplysninger i politikken, som du ikke kan acceptere. På www.ecocouncil.dk vil du til enhver tid kunne finde den gældende version af politikken.
 

Arrangementer

Folkemødet på Bornholm
Tid: 14.-17. juni 2018
Sted: Allinge, Bornholm
Se hvilke arrangementer vi deltager i

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small