Arrow
Arrow
Vores arbejde: Landbrug og vand
Slider

Energimærket siger farvel til plusserne

I dag har Europa-parlamentet godkendt det nye energimærke, der i fremtiden skal gøre det endnu nemmere at vælge bl.a. energi-rigtige køleskabe, fjernsyn og støvsugere. Miljøorganisationen Det Økologiske Råd er godt tilfreds med den nye mærkningsordning.

”I fremtiden vil der kun være et mærke på tværs af alle produkter. Energimærke A vil altid være det bedste og plusserne forsvinder. Det bliver nemmere for forbrugerne at gennemskue hvad der er bedst, og det bliver markant nemmere at kommunikere anbefalinger til forbrugerne”, siger Jeppe Juul, energimedarbejder i Det Økologiske Råd.

På nogle produkter, er produkter med energimærke A, det bedste på markedet – på andre produkter er det så energislugende, at det er ulovligt at sælge produktet i EU. Han understreger, at Energimærket allerede i dag er et vigtigt og vellidt mærke for forbrugerne, men at ændringerne gør det endnu bedre.

Udover en tilbagevending til det ensartede mærke betyder reformen også, at der oprettes en fælles produktdatabase, der bl.a. vil gøre det nemmere for myndighederne at sikre at produkter på markedet overholder reglerne, ligesom det nu eksplicit forbydes at bruge fx snydesoftware i forbindelse med tests, og testprocedurerne forbedres og bliver mere virkelighedsnære.

”Vi har set at bilproducenterne har påstået at det ikke var ulovligt at svindle med test fordi det ikke stod helt eksplicit i lovgivningen. Det er nu helt eksplicit i forhold til energimærkede husholdningsapparater”, siger Jeppe Juul

Kombinationen af effektive produktkrav (Ecodesign) og energimærkning af produkter, vil ifølge Kommissionen spare 175 Mtoe i 2020, hvilket svarer til hele Italiens samlede brutto-energiforbrug. Samtidig sparer en gennemsnits europæisk husstand over 3.500 kr/året.

”EU's produktpolitik er et meget effektivt redskab, der leverer næsten halvdelen af de energibesparelser EU skal nå i 2020, og næsten ¼ af reduktionen af drivhusgasser. Derfor er det ekstra vigtigt, at det er nemt at mærket er nemt gennemskue, og at man kan stole på at oplysningerne kontrolleres”, siger Jeppe Juul og fortsætter:

”Vi er kede af, at det vil tage så lang tid at få det nye mærke på alle produkterne. Samtidig er det vigtigt at der iværksættes en løbende informationskampagne, der kan sikre at forbrugerne er velorienterede om de ændringer, der sker”, slutter Jeppe Juul.

Skiftet til den nye skal forventes at tage 8-10 år.


     

Støt vores arbejde

Bliv medlem

eller støt os med fx 50 kr via:

Nyhedsbrev ikon gns

Modtag nyhedsbrev

Udkommer månedligt 

 
 

 

Shippings fair share

 

Maersk  Climate Change Challenge: Shipping’s fair share

Conference 22.11.2017
Læs mere 

Nye udgivelser

På vores webshop kan du downloade alle vores publikationer gratis

 

GØ 0217 FORSIDE Small